Gradovi

Nastavljeno suđenje za malverzacije sa putarskim preduzećima

BEOGRAD – Suđenje za malverzacije sa putarskim preduzećima, u kojem su optuženi vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, njegov sin Marko, kao i još 12 osoba, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane okrivljenih.

Branilac vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovća i Rista Ristića, advokat Zoran Ateljević, odbacio je navode optužnice kojom se Đurašković i Miškovići terete da su kao kontrolni akcionari oštetili putarska preduzeća.

Ateljević je istakao da Mishkovići nisu bili direktni vlasnici akcija Preduzeća za puteve Niš, dok Đurašković jeste, ali ne kao vlasnik više od 50 odsto akcija.

Prema njegovim rečima ne stoji tumačenje optužbe kojim se, kako je rekao, tvrdi da se preko sedam pravnih lica može doći do nekoga i tvrditi da je on kontrolni akcionar.

“U optužnici stoji i da se stvarao privid da se radi o pravnim poslovima. Prvi put se srećem u praksi da neko tvrdi da je zakonit posao samo prividno zakonit”, rekao je Ateljević.

On je pročitao i deo optužnice u kojoj se navodi da su optuženi nezakonito uvećavali vrednost kapitala, i podsetio da termin „nezakonitost“ znači „protivpravnost“.

„Ja ću podsetiti veće da, ukoliko Zakon o privednim drustvima jeste okvir za postupanje privrednog društva, u smislu njegove zakonitosti ili nezakonistosti, nigde u tom Zakonu nije propisano kako se zakonito uvećava kapital, odnosno da se zabranjuje uvećanje kapitala koji bi bio nezakonit“, objasnio je Ateljević.

Završnica ovog suđenja vodi se bez Miroslava Miškovića, jer je sud odlučio da se ne čeka Miškovićev oporavak zbog problema sa zdravljem, zbog čega mu je postupak razdvojen krajem prošle godine.

Tužilaštvo za organziovani kriminal predložilo je da Marko Mišković bude osuđen na deset godina zatvora i novčanu kaznu od milion dinara zbog učešća u poslovima kojima su oštećena putarska preduzeća u Srbiji, kao i za utaju poreza.

Za vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovća tužilaštvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora zbog toga što je oštetio putarska preduzeća, ali i kruševačku fabriku maziva FAM, čiji je vlasnik bila pomenuta korporacija, kao i novčanu kaznu od milion dinara.

Za ostale optužene tužilaštvo je predložilo kazne od sedam do 12 godina zatvora, kao i za dvoje optuženih novčanu kaznu od po milion dinara.

Nakon što svi branioci i optuženi izlože završnu reč, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Na optuženičkoj klupi su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, pokrenut je 2012. krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012.

Pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pašosi su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Foto Tanjug, N. Jovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh