Gradovi

NATO ne menja strukturu na Kosovu

Jahjaga za formalne odnose Kosova i NATO

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga i vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, general Filip Bridlav danas su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima, stanju i bezbednosnim izazovima na Kosovu i regionu, kao i transformaciji bezbednosnih snaga Kosova i procesu integracije u NATO, preneli su kosovski mediji. Predsednica Jahjaga je pozvala na uspostavljanje zvaničnih odnosa između Kosova i NATO, preneo je RTK. Jahjaga je, takođe, zahvalila Bridlavu na doprinosu koji daju pripadnici Kfora u očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu.

PRIŠTINA – Nato neće menjati svoju strukturu na Kosovu dok to ne dozvole bezbednosni uslovi, izjavio je u glavnom štabu Kfora vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Filip Bridlav, ističući da je ponosan na postignuti napredak, preneli su kosovski mediji.

Na konferenciji za novinare Bridlav je rekao da put Kfora ostaje isti, a to je obezbeđenje sigurnosti za sve građane Kosova, prenosi RTK2.

Iako je napredak vidljiv, pred Natom je još posla, naveo je američki general.

”NATO zadržava svoju strukturu na Kosovu dok to dozvoljavaju bezbednosi uslovi. Video sam napredak i veoma sam ponosan na naše vojnike”, kazao je Bridlav.

Komentarišući hapšenje grupe Albanaca ispred Visokih Dečana, Bridlav je istakao da je akcija policije i Kfora bila uspešna, navodeći da će mirovne snage nastaviti da obezbeđuju ovaj manastir.

Komandant Kfora Giljermo Miljeta je na zajedničkoj konferenciji sa Bridlavom rekao da smatra da, kada je reč o ovom slučaju, treba sačekati kraj istrage.

Italijanski general je situaciju na Kosovu ocenio relativno mirnom, a tome su, kako je rekao, doprineli razgovori koji se vode u Briselu.

Kfor će nastojati da otkloni posledice konflikta i nastavi sa normalizacijom situacije, kaže Miljieta i kao izazove navodi balkansku migranstku rutu i povratak kosovskih građana sa ratišta u Siriji i Iraku.

On je naglasio da su kosovske institucije na ovom polju postigle određene rezultate.

Vrhovni komandandant savezničkih snaga se pre razgovora sa komandantom Kfora sastao sa premijerom i predsednicom Kosova, Isom Mustafom i Atifete Jahjagom.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh