Gradovi

NBC: Ruski sistemi na meti američkih hakera

VAŠINGTON – Ruska elektronska i telekomunikaciona mreža, kao i u komandni sistemi u Kremlju našli su se na meti hakera američke vojske, prenosi NBC Njuz.

Kako navodi ova tv mreža, na osnovu izjave neimenovanog visokog obaveštajnog zvaničnika i poverljivih dokumenata, hakeri su to učinili kako bi učinili ranjivim ruske sisteme i da bi omogućili akciju tajnog američkog sajber oružja ukoliko to bude potrebno.

NBC Njuz navodi da su američki zvaničnici davno javno govorili da su Rusija, Kina i druge države sprovele akcije i ostavile skrivene malvere u ključnim sistemima američke infrastrukture na internetu, u svrhu pripremanja bojnog polja za sajber napade kojim bi mogli da „upale“ ili „ugase“ internet vezu u velikim gradovima.

Dodaje se da je sasvim sigurno da je Vašington uradio to isto.

„Dokumenti u koje je NBC imao uvid to potvrđuju, bar u slučaju Rusije. Američki zvaničnici i dalje nastavljaju da izražavaju zabrinutost da Rusija koristi svoje sajber kapacitete kako bi uticala na proces predstojećih predsedničkih izbora. Američki obaveštajci ne očekuju da Rusi upadnu u ključnu infrastrukturu, što bi mnogi shvatili kao ratni čin, ali veruju da su moguće akcije koje bi uključivale objavljivanje lažnih dokumenata i njihovo deljenje po društvenim mrežama kako bi se proširile dezinformacije“, navodi NBC, prenosi B92.

Peskov: Preduzete mere u skladu s pretnjama

Bezbednost ruskih kompjuterskih sistema osigurana je na nivou, koji je neophodan da bi se odgovorilo na trenutne pretnje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Mere obezbeđivanja sajber bezbednosti i informativne bezbednosti preduzete su na nivou, koji odgovara ovom trenutku, kao i pretnjama, koje su predstavnici drugih zemalja iskazali protiv nas na zvaničnom nivou“, rekao je Peskov, prenosi Tas.

www.freeimages.com/ Shamseer Sureash Kumar

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh