• Gradovi

  Негирање злочина у Јасеновцу и даље проблем за Европу

   Порицање холокауста, геноцида и ратних злочина и даље представља озбиљан проблем у Европи, а политичари играју кључну улогу – они морају изабрати да не пропагирају лажи о прошлим злочинима.

  Уместо тога, они имају дужност да промовишу поштовање према жртвама и осигурају права преживелих”, изјавила је данас комесар за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић, пошто је учествовала на церемонији у част ослобађања усташког логора Јасеновац.

  „У Хрватској постоје политичари и јавне личности који минимализују одговорност починилаца, глорификују их или отворено негирају појаву злочина из прошлости. Историја Јасеновца врло јасно показује зашто је то врло опасан пут. Историјски ревизионизам не би требало да има место у данашњој Европи ”, рекла је Мијатовић.

  Како је саопштено из њеног кабинета, комесарка је истакла да у Европи морају бити промовисани учење историје засновано на истини, поштовање свих жртава и отворени дијалог о злочинима из прошлости.

  „Јасеновац би требао бити поука за све нас и не смејемо допустити да се такве људске трагедије поново догоде”, закључила је Мијатовић.

  Она се, у Загребу и Јасеновцу састала са представницима Српског националног вијећа, Координацијом јеврејских заједница у Хрватској, Унијом Рома „Кали Сара” и Хрватским савезом антифашиста, који су организирали комеморацију, као и са преживелима из логора, пренео је Танјуг. Данашња комеморација организована је одвојено од државне, која ће бити одржана у недељу, 14. априла.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com