Gradovi

Nema promene ustava-Moralesu uskraćen četvrti mandat

LA PAZ – Građani Bolivije izjasnili su se na referendumu protiv promene ustava, čime je predsednik Evo Morales izgubio mogućnost da se i četvrti put kandiduje za mesto šefa države, pokazali su danas objavljeni konačni rezultati glasanja.

Protiv promena ustava izjasnio se 51 odsto građana.

Morales, koji trenutno služi treći mandat, želeo je da unese promene u Ustav koje bi mu omogućile da ponovo učestvuje na predsedničkim izborima 2019. godine i tako ostane na vlasti do 2025.

AP napominje da ovo znači i da potpredsednik Alvaro Garsija neće moći da se kandiduje za predsednika.

Pristalice opozicije su još pre dva dana, posle izlaznih anketa, izašle na ulice prestonice La Paza da bi proslavile ishod referenduma.

Iako su se glasači širom Latinske Amerike uglavnom okrenuli protiv populističkih levičarskih lidera, koji su nekad dominirali tim regionom, Morales je u Boliviji i dalje veoma popularan.

Morales je obećao da će poštovati zvanične rezultate referenduma.

„S obzirom šta sam sve uradio, mogu da živim srećno i odem kući zadovoljan. Voleo bih da budem sportski trener“, rekao je ranije Morales u intervjuu za španski list Pais.

Posmatrači su ukazali da je brojanje glasova bilo sporo, ali da nije bilo nepravilnosti.

Morales je na čelo Bolivije došao 2006. godine, a aktuelni mandat mu se završava 2020. godine.

AP Photo/Juan Karita

Preview

Slide

Građani Bolivije izjasnili su se na referendumu protiv promene ustava, čime je predsednik Evo Morales izgubio mogućnost da se i četvrti put kandiduje za mesto šefa države, pokazali su danas objavljeni konačni rezultati glasanja. Protiv promena ustava izjasnio se 51 odsto građana. AP foto – Huan Karita

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh