Gradovi

Nemačka predlaže zapošljavanje izbeglica na Bliskom istoku

BEJRUT – Nemačka predlaže otvaranje do 500.000 kratkoročnih radnih mesta kako bi se sirijskim izbeglicama pomoglo da prežive u susednim zemljama Bliskog istoka, poput Jordana.

Nemačka će tu ideju izneti na godišnoj konferenciji za pomoć Siriji iduće nedelje u Londonu, rekao je agenciji AP nemački ministar za ekonomsku saradnju Gerd Miler tokom posete Jordanu.

Prema njegovim rečima, program se zove „keš za rad,“ a namenjen je sirijskim izbeglicama ali i nezaposlenim Jordancima koji će raditi na izgradnji škola i infrastrukture,“ za platu od oko 300 evra mesečno.

Nemačka bi inicijalno dala 200 miliona evra, novac bi počeo da stiže sredinom 2016. godine a tražila bi se i od drughih donatora da daju doprions.

„S dve milijard evra, taj program može da stvori 500,000 radnih mesta u regionu,“ rekao je Miler obilazeći izbeglički kamp u Baki, koji su pre pola veka uspostavile palestinske izbeglice ali u kome se danas nalaze hiljade sirijskih izbeglica.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine iz zemlje je pobeglo gotovo 4.3 miliona Sirijaca a većina njih je ostala u regionu, pre svega u Jordanu, Turskoj i Libanu. Oko 1.2 miliona je regiostrovano u Libanu i oko 630,000 u Jordanu.

Većina njih živi izvan zvaničnih izbegličkih kampova. Tokom tokom protekle godine, smanjenje humanitarne pomoći u hrani i novcu u pomenutim zemljama izvalo je egzodus izbeglica u Evropu.

Nemački ministar smatra da izbeglice žele da ostanu u blizini Sirije i da se vrate u svoju zemlju čim to bude moguće.

„Zato moramo da investiramo ovde“, rekao je on napominjući da je trošenje novca na izbeglice u regionu ima 20 puta veći efekat nego ono što za njih može da se uradi u Evropi.

Jedna od glavnih tema na londonskoj konferenciji biće pravo na rad sirijskih izbeglica u okolnim zemljama.

Jordan i Liban koji imaju visoku stopu nezaposlenosti onemogućavaju izbeglice da rade legalno, mada mnogi od njih imaju slabo plaćene poslove na kojima nisu zvanično prijavljeni.

Nemačka će se u Londonu zalagati i za povlašćene trgovinske i carniske aranžmane kao i poreske olakšice za investicije u Jordanu, rekao je nemački ministar.

Foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh