Gradovi

Nenadić: Troškovi ove kampanje biće manji nego ranije

BEOGRAD – Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je danas da će troškovi kampanje u 2016. godini biti nešto manji, budući da su prihodi iz republičkog budžeta smanjeni, ali i da se pojedine stranke nalaze u teškoj finansijskoj situaciji.

Nenadić je rekao da će za finansiranje ovogodišnjih republičkih izbora biti odvojeno oko pet miliona evra, dok je u prethodnim izbornim procesima bilo raspoređeno sedam do osam miliona evra.

On je dodao da se većina opozicionih partija nalazi u teškoj finansijskoj situaciji zbog dugovanja iz ranijih izbornih perioda, ali i da su „daleko od vlasti“ pa nisu ni atraktivne za finansiranje po principu „finansiraj sad da bi kasnije to naplatio na drugačiji način“.

„To su neki od razloga koji će verovatno uticati da ova kampanja bude nešto jeftinija nego ranije“, rekao je Nenadić novinarima u pauzi skupa „Finansiranje političkih stranaka u Srbiji – efekti kontrole“.

Nenadić kaže da je najveći problem to što se u novu kampanju ulazi sa nerazrešenim, konkretnim i sistemskim problemima iz prethodnih kampanja.

„Nisu gonjenji ljudi, nisu ispitane sumnje u slučajevima gde se smatralo da je bilo kupovine glasova, gde su se partije međusobno optuživale za zloupotrebu javnih resursa, i dalje nemamo zatvorene finansijske priče sa prethodnih izbora, imamo neizmirene kredite i potraživanja“, rekao je Nenadić.

U međuvremenu je, naveo je, promenjen zakon „u kontrapravcu“, i omogućeno da se koriste budžetska sredstva dobijena za finansiranje redovnog rada i u izbornoj kampanji.

„Ono što je verovatno najveći problem ne samo u Srbiji, je pitanje promocije javnih funkcionera tokom kampanje kroz obavljanje navodno redovnih poslova“, rekao je Nenadić.

Navodeći da većina zemalja nema propis koji bi to regulisao, Nenadić kaže da je to pitanje koje ne predstavlja kršenje zakona, osim u nekim ekstreminim situacijama kad se koriste ista sredstva prevoza.

On je dodao i da neki prekršajni postupci iz ranijih izbornih procesa još nisu dovedeni do kraja.

Upitan kako sprečiti to da stranački funkcioneri tokom kampanje građanima nude ili pružaju usluge ili materijalna dobra, Nenadić je rekao da se takva praksa neće promeniti sve dok zakonske odredhe i sankcije za takvo ponašanje ne budu potpuno čiste.

„Zakon bi trebalo do kraja precizirati tako da bude potpuno jasno da političkim strankama i drugim učesnicima u kampanji nije dopušteno da bilo šta daju biračima, bilo da je reč o uslugama ili materijalnom dobru“, rekao je Nenadić.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh