Novosti online

Нешто је труло у држави Данској

У Данској је ових дана усвојен закон којим се избеглицама трајно заплењују све драгоцености вредније од 1.300 евра, како би се платили трошкови њиховог боравка током тражења азила. Гранична вредност коју су законодавци најпре предложили била је 400 евра, али је услед оштрих критика тај праг подигнут. Многи овај закон пореде с конфискацијом јеврејске имовине спроведеном у нацистичкој Немачкој, пре и током Другог светског рата. Овде, у Србији, полицајца који је опљачкао избегличку породицу дочекало је масовно згражавање, док је оне бројније, који су своју хуманост показали нарочито према деци, пратило свестрано уважавање и колективна подршка.

Напаствовања младих жена током прославе новогодишње ноћи у Келну многима су одлично послужила за распиривање антиемигрантске хистерије, и у свету и код нас. Душебрижницима из Србије можда би било боље да се позабаве сличним „забавама” које се организују у нашим кафанама, школама…, или бар свеприсутним насиљем у породици. Од спреге сексуалности потиснуте површним конзерватизмом и остацима патријархалног морала, с једне стране, и вулгарне експлоатације и инструментализације секса у интересу корпоративног профита, с друге, ништа боље и не треба очекивати. Још је Вилхелм Рајх установио неспорну везу између фашизма и сексуалне репресије праћене парадоксалном популаризацијом сексуалности у политичко-економске сврхе. Било би занимљиво истражити постоји ли друштво опседнутије кошмаром „беле куге” и већим подстицањем родитељства од нашег, уз истовремено потпуно игнорисање угрожености женских радничких и породиљских права, адекватне новчане помоћи за издржавање и школовање вишечланих породица, подршке самохраним мајкама и плана запошљавања који би приличио тој демографској политици. Насиље у породици увек је највеће упориште имало у сиромаштву и безнађу.

Насиље, сиромаштво и безнађе свакако су покретачке силе и овог огромног таласа емиграције који се излива преко наших простора, чији узрок треба тражити и у интервенцијама спроведеним под диктатом САД. Но, не треба заборавити да је и Данска била чланица тзв. коалиције вољних која је напала Ирак под лажним изговором да Садам Хусеин производи оружје за масовно уништење, као и да је бившег данског премијера Расмусена за позицију првог човека НАТО-а вероватно најбоље препоручило његово заступање данског учешћа у инвазији Ирака, сугерисано Полу Волфовицу, Бушовом заменику секретара одбране, још годину дана пре самог напада. Тренутни хаос, егзистенцијална несигурност и пропаст економије у земљама попут Ирака, Авганистана, Либије и Сирије, из којих се емигрантски талас и шири, последица су пре свега западних интервенција које је и сама Данска свесрдно подржавала.

Међутим, не штеде Данци само на избеглицама. И сопственој комисији за испитивање разлога данског учешћа у окупацији Ирака, њиховог третмана ратних заробљеника и сарадње с „Блеквотерсима”, приватном војском одговорном за смрт великог броја цивила у Ираку – најпре су ускратили сва средства а затим је и укинули. Рад комисије притом је изискивао око два милиона евра, док је сам рат Данску коштао четири милијарде евра.

Једно је сигурно – избеглице ће гледати да у широком луку заобилазе ову северну државу, како тамо не би биле опљачкане. Јер, нешто је ту, очигледно, још труло.

Председник Покрета за слободу

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh