Gradovi

„Nevidljivi čovek iz Salema“, Kristofera Karlsona

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Evro book“ objavila je roman „Nevidljivi čovek iz Salema“ švedskog autora Kristofera Karlsona koga do sada srpski čitaoci nisu imali priliku da upoznaju pošto je ovaj roman tek drugi njegov naslov.

Knjiga je nagrađena kao debitantsko delo, Švedska Akademija autora kriminalističkih romana proglasila je ovo delo detektivskim romanom godine,a godinu dana kasnije, Karlsonov prvi roman o Leu Junkeru ušao je u uži izbor za ugledno priznanje „Glas Ki“.

Ovo je veoma je interesantna mešavina trilera i klasičnog detektivskog romana, napisana jodličnim stilom, prepoznatljivim za skandinavske autore ovog žanra.

Kristofer Karlson rođen je i odrastao u Halmstadu na zapadnoj obali Švedske. Diplomirao je kriminologiju na Univerzitetu u Stokholmu, gde danas predaje.

Godine 2013. objavio je prvi roman iz serijala o problematičnom policijskom inspektoru Leu Junkeru, Iako veoma mlad, Karlson se izdvojio kao majstor složenog psihološkog portreta i autor koji je stekao nepodeljenu naklonost publike i kritike.

Roman počinje upozorenjem: „Čuvaj se onih koji su ti najbliži… jer prošlosti se ne možemo osloboditi, snovi će se kad-tad preobraziti u košmar, a ni prijateljstva nisu imuna na mržnju“.

Radnja počinje krajem leta 2013. godine kada je u u stanu-svratištu koji koriste žene s ulice nađena ubijena mlada žena.

Tri sprata iznad živi Leo Junker, policajac iz Unutrašnje kontrole, najomražženijeg sektora policije, koji špijunira i cinkari sopstvene kolege. Još gore od toga, Leo je suspendovan zbog velike greške: tokom takozvane „Gotlandske afere“ kada je jedan policajac nastradao, a on je imao pištolj u rukama.

U međuvremenu, po stokholmskim predgrađima počinje potraga za ubicom žene, a Leo sve ozbiljnije sumnja da je u njeno ubistvo upleten neko iz njegovog neposrednog okruženja.

Uporedo s lovom na ubice i izdajnike, raspliće se i pričca o Leovoj prošlosti.

Foto Tanjug, T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh