Novosti online

Незаконито угасили телевизију, а паре не враћају

Лапово – Можда се још неко сећа ТВ Стил из Лапова, која је пре седам година, стицајем чудних околности, нестала с медијског неба Србије. Била је то мала, али изузетно популарна телевизија у срцу Шумадије коју су пратили гледаоци из читавог региона.

ТВ Стил је званично престала са радом 2009. године, када је избрисана из АПР-а, али је њено гашење, заправо, почело још 2007, свега дан-два након емисије „Испадање” у којој су гостовали тадашњи председник општине Свилајнац Добривоје Будимировић Биџа и још увек актуелни председник баточинске општине Радиша Милошевић, који је у том ТВ дуелу замењивао свог партијског колегу, моравског лидера Демократске странке, данас првог човека Свилајнца Предрага Милановића.

– Телевизију је угасила Пореска управа у Свилајнцу, али не могу да се отмем утиску да је томе кумовала и политика, односно наша партијска држава. Порезници су код мене дошли свега 36 сати након емитовања емисије „Испадање”, а те 2007. шефица Пореске управе у Свилајнцу била је Милановићева снаја. Он није желео да дође у емисију, иако сам га звао. Демократе су у то време организовале референдум за Биџину смену, а њихов представник је у емисији добио мање ес-ем-ес гласова гледалаца – каже Радосав Лазић, власник и директор некадашње ТВ Стил која је имала 35 запослених.

Лазић сада тражи правду у Вишем суду у Крагујевцу, где је пре пар дана одложено прво рочиште по његовој тужби против Пореске управе у Свилајнцу коју, у правном смислу, сматра одговорном за престанак рада предузећа РТВ Стил. Суочавање страна је одложено за април, када ће Лазић изнети захтев да буде обештећен по више основа, на име штете коју су му, како су утврдиле више судске инстанце, нанели порезници из Свилајнца.

ПУ у Свилајнцу Лазић терети за незакониту блокаду рачуна предузећа РТВ Стил, у оквиру којег је од 2005. радила истоимена телевизија. Право на обештећење стекао је одлуком Вишег привредног суда у Београду из 2012. године, када је, практично, само потврђена раније донета одлука Привредног суда у Крагујевцу. Овоме је претходила одлука Управног суда Србије, који је 2010. године оспорио сва решења Пореске управе у Свилајнцу, између осталих и решење о поменутој блокади рачуна из 2007.

Лазића је, у међувремену, сваке кривичне одговорности ослободио Апелациони суд у Крагујевцу, потврђујући истоветну одлуку коју је претходно донео овдашњи Основни суд.

– Поред БК Телевизије, ТВ Стил из Лапова је најтежи случај гушења слободе медија после петог октобра 2000, односно најочитији пример злоупотребе механизама којима располаже држава, као што је Пореска управа. Парадокс је још већи ако се зна да је држава медијима који су кажњавани драконским казнама у време Милошевића вратила новац без судских и правоснажних пресуда. У случају ТВ Стил имамо пресуду која доказује да је фирма била незаконито блокирана и да новац треба да се врати, а власник медија не може да оствари то своје право – каже Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

Будући да су се порезници до сада оглушили о све судске одлуке, Лазић ће пред Вишим судом у Крагујевцу захтевати да му се, и то са каматом, врати сав новац којим је платио казне за наводно избегавање пореских обавеза. Тражиће, такође, новчану надокнаду за опрему коју је ПУ из Свилајнца распродала на лицитацијама, а сматра да угашена РТВ Стил из Лапова има право и на обештећење по основу изгубљене добити. С обзиром на то да је предузеће било профитабилно, Лазић верује да би укупан одштетни захтев, након вештачења, могао да достигне суму већу од 100. 000 евра.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh