Gradovi

Nikolić na obeležavanju Dana NBS

BEOGRAD – Centralna manifestacija povodom tradicionalnog obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige biće održana danas, a na njoj će učestvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Republike će se obratiti prisutnima i svečano uručiti Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Na centralnoj manifestaciji biće dodeljena i Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2015. godinu.

Na Dan Narodne biblioteke Srbije, u Centralnom holu, biće otvorena izložba „Od „knjiga u naruč“ do otvorenog pristupa znanju“ koja će predstaviti rad sa korisnicima Narodne biblioteke Srbije od njenog osnivanja 1832. godine do danas, odnosno, od trenutka kada je biblioteka bila množina knjiga bez reda do današnjih digitalnih biblioteka.

Istoga dana u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, predstaviće se ovogodišnji NIN-ov laureat Dragan Velikić sa temom „O (ne)istinama Dragana Velikića“.

Na Dan Narodne biblioteke Srbije otpočeće akcija izgradnje „Piramide od knjiga“ za pomoć siromašnim knjižnim fondovima Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u Nišu i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

Ovoj akciji pridružilo se Udruženje profesionalnih izdavača Srbije, obogativši piramidu vrednim naslovima iz savremene i prevodne književnosti, nauke i humanistike.

Akcija je ujedno poziv pojedincima i institucijama da pomognu najsiromašnijim bibliotečkim fondovima knjiga u Srbiji u cilju afirmisanja kulture čitanja.

Građenje Piramide od knjiga trajaće do Dana sećanja na stradanje nacionalne biblioteke u Drugom svestskom ratu, 6. aprila.

U okviru saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije, nacionalna biblioteka će ponuditi svojim novim korisnicima 50 posto popusta za nove članske karte ukoliko kupe knjige 27. ili 28. februara.

Foto Tanjug/N. Milošević, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh