Gradovi

Nikolić: Ni hrabrosti, ni vaspitanja…

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da za ono što je pisac Filip David napravio u Narodnoj biblioteci Srbije „nije bilo potrebno ni hrabrosti, ni vaspitanja“.

Predsednik Srbije je to rekao za N1 povodom incidenta, kada je David, primajući nagradu za Najbolju knjigu, rekao da se „ograđuje od Nikolićevog prisustva“, jer se ne slaže sa njegovom politikom.

Na centralnoj manifestaciji proslave Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige, David je rekao da poštuje instituciju predsednika, ali od devedesetih godina nije saglasan sa govorom, politikom i idejama Tomislava Nikolića i oseća obavezu da to kaže.

Na taj potez Filipa Davida reagovao je ministar kulture Ivan Tasovac, koji je rekao da je neprimereno na takvom mestu mešati politiku i kulturu, jer je kultura jedino polje u kome politika ne treba da postoji.

Tasovac je istakao da kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije.

David je dobio nagradu „Janko Šafarik“ za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2015. za roman „Kuća sećanja i zaborava“, a uručio mu je upravnik Narodne biblioteke Srbije Lasko Blašković.

Predsednik Nikolić je na proslavi Dana knjige nagradu „Janko Šafarik“ za bibliotekarsku delatnost uručio direktorki Biblioteke grada beograda Jasmini Ninkov.

Foto Tanjug/N. Jovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh