Gradovi

Nikolić: Rusija razume Srbiju

BEOGRAD – Srbija i Rusija imaju ekskluzivne političke odnose, a Moskva zna da građani Srbije ne žele u NATO, izjavio je predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu za ruske medije, uoči posete Rusiji.

Naši politički odnosi su ekskluzivni i moram da kažem da su takvi, između ostalog, i zato što Rusija razume Srbiju, rekao je Nikolić u intervjuu za Tas s, pred odlazak u Moskvu, gde će primiti nagradu Fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Prema njegovim rečima, da je drugačije, Rusiji bi bilo lako da kaže da će njena pozicija, ako Srbija želi u EU, biti kao i prema drugim državama Unije.

„Ne, Rusija je uvek bila korak ispred i svojoj podršci Srbiji nego što bi se očekivalo“, istakao je Nikolić.

U intervjuu za Sputnjik, predsednik Srbije kaže da ratifikacija sporazuma sa NATO-om nije poremetila balans između Istoka i Zapada jer tog balansa nikad nije ni bilo – uvek je NATO imao više mogućnosti da sa administracijom u Srbiji ostvari nešto.

„Mislim da je Rusima dovoljno kad kažemo da nećemo da uđemo u NATO i da Rusija, kao ozbiljna zemlja, uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO. Rusija zna da građani Srbije ne žele da Srbija bude u NATO i da nije opasno ako se baš o svemu ne dogovorimo. Ona to nikada ne potencira“, istakao je Nikolić.

On je podsetio da je sporazum sa NATO potpisan pre tri godine i da se, kad je došlo do ratifikacije, podigla buka kao da to znači da Srbija ulazi u NATO.

„Ako tako gledaju, onda smo ušli u Alijansu pre tri godine. Nećemo ući u NATO“, istakao je Nikolić u prvom delu intervjua za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, da je sporazum o davanju diplomatskog imuniteta Ruskom humanitarnom centru u Nišu toliko važna tema za Moskvu, to je moglo biti rešeno kada je pravljen ugovor o razminiranju terena.

Nikolić je, takođe, odbacio medijske tvrdnje da Rusija vrši pritisak na Srbiju da potpiše sporazum o diplomatskom imunitetu sa Centrom u Nišu.

„Ne vrši. U nekoliko novina sam pročitao naslov da Nikolić i Dačić rade iza leđa Vučiću da se potpiše sporazum u Nišu. Niko ovde nikome ne radi iza leđa“, kaže Nikolić i dodaje da on u odnosima sa Rusijom nema nikakvih tajni ni pred kim: „Zna se koliko volim Rusiju i zna se koliko ja lično želim da budemo u EU“.

U intervjuu za Tas s, Nikolić ocenjuje da se Evropska unija udaljila od svojih principa da bude zajednica država i dodao da se Brisel nametnuo kao prestonica nove nadnacionalne države, gde ljudi imaju ogromne plate i ne mare za svoje zemlje.

On je napomenuo da ne može da kaže šta će biti sa EU, ali je dodao da kriza evra nije bila toliko bolna za Uniju kao sankcije prema Rusiji.

Nikolioć je ukazao da je to veliki problem za male evropske zemlje, koje su sprečene da izvoze i bačene su u konkurenciju sa razvijenijim državama EU.

„EU je nekima majka, a nekima maćeha“, rekao je Nikolić i izrazio iskrenu nadu da će EU prevazići tu krizu, ali to podrazumeva hitnu konverzaciju sa Rusijom.

On takođe smatra da je migrantska kriza za EU bila prvi ozbiljan izazov, pred kojim se raspalo ono što je je bilo potpisano i dogovoreno.

U vezi sa time, dodao je, Srbija je u povoljnoj poziciji kao zemlja tranzita. S druge strane, međutim, Srbija zavisi od drugih država, rekao je i dodao da zemlja ne može za stalno da primi više od 3.000 izbeglica.

Za tu krizu poslednju treba kriviti Srbiiju, jer ona nije ni na koji način umešana u zbivanja na Bliskom istoku ili u Africi, kaže Nikolić i priznaje da nije preveliki optimista u pogledu zaustavljanja migrantskog toka.

Govoreći o Siriji, on je rekao da bi ta zemlja, da nije ruske intervencije, mogla da ponovi istoriju drugih država koje nisu imale zaštitu i postala bi teritorija takozvane Islamske države, koju bi neko u svetu mogao i da prizna.

Nikolić kaže da je u vreme kada se terorizam na Kosovu razvio do uspostavljanja kvazi-države, koju su neke zemlje, i progresivne i fundamentalističke, počele da priznaju, bio ubeđen da će doći vreme da neke snage islamskog sveta shvate da se oružje može upotrebiti za stvaranje države.

Nikolić napominje da je njegov stav da Rusija treba da bude u vojnom vidu uključena u zaštitu Sirije na zahtev vlade te zemlje, što znači zaštitu od terorizma, i mnogo je bolje biti zaštićen od toga u Siriji nego u Rusiji, prenosi Tas s.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh