Gradovi

Nikolić: Srbija čvrsto posvećena unaprednju položaja Srba

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima Srba i srpskih organizacija i tom prilikom poručio da je Srbija čvrsto posvećena unapređenju položaju Srba, ali i da je zabrinuto zbog očigledne pojave asimilacije Srba u pojedinim državama.

Predsednik Nikolić je ocenio da tome u velikoj meri doprinelo i nesnalaženje ili loša procena pojedinih političara, koji vode Srbe u tim državama.

Kako je saopštila Pres služba predsednika, Nikolić je predstavike Srba primio na njihov zahtev i poželeo im dobrodoslicu, izrazivši zadovoljstvo njihovom inicijativom da se kao metod rada formira Konferencija srpskih organizacija.

„Srbija je čvrsto posvećena unapređenju položaja Srba u regionu“, podvukao je predsednik Nikolić i dodao da država stoji na stabilnom kursu mira i saradnje među državama.

Predsednik je ocenio da je saradnja Srbije sa zemljama regiona svakim danom sve bolja.

„Kada reagujem na određene političke istupe, trudim se da budem umeren, baš zato što vodim računa o vama. Lako je junačiti se iz Beograda“ naglasio je predsednik Nikolić.

On je dodao da nažalost, pojedine države, pre svih Hrvatska i deo Bosne i Hercegovine još uvek hrabrost iskazuju napadom na Srbe.

Istakavši važnost zajedničkog delovanja Srba na unapređenju položaja i statusa u domicilnim državama, predsednik Nikolić je rekao da će u tome imati snažnu podršku države.

„Srbija je danas stub stabilnosti celog regiona, odnosi sa Mađarskom i Slovenijom su na istorijskom maksimumu, intenzivno se radi na čvršćim vezama sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom“ podvukao je predsednik Srbije.

Međutim, isto tako je važno da Srbi pokazuju inicijativu, slogu i želju da sarađuju sa maticom, dodao je:

„Prvi put se u političkoj istoriji desilo da jedan mađarski ministar podrži vlast u Srbiji, prijateljski odnosi dve zemlje su vidljivi na svakom koraku i to osećaju dve manjine“, naglasio je predsednik Srbije.

On je na sastanku izrazio zabrinutost zbog očigledne pojave asimilacije Srba u pojedinim državama, rekavši da je tome u velikoj meri doprinelo i nesnalaženje ili loša procena pojedinih političara, koji vode Srbe u tim državama.

Predstavnici Srba su zahvalili predsedniku na vremenu i pažnji koju im je posvetio i izneli brojne probleme sa kojima se suočavaju.

Konstatovali su nekoliko zajedničkih problema, a posebno manjak sloge i nedostatak institucionalne podrške u poslednjih nekoliko godina.

Predstavnici dijaspore su apostrofirali ključne političke uspehe predsednika Nikolića, koji je doprineo istorijskom pomirenju sa Mađarskom, uspostavio odličan odnos sa predsednikom Slovenije, vodi umerenu politiku prema Zagrebu i BiH, pruža podršku Makedoniji i Crnoj Gori.

Takođe, napravljen je i istorijski iskorak prema Albaniji, i sve se to direktno reperkutuje na bolji položaj Srba u regionu.

Predstavnici Srba iz regiona pružili su uveravanje predsedniku Republike, da će se bolje organizovati na nivou regiona, prevazići razlike i biti složni. Od države očekuju, kako kažu, nastavak politike mira i stabilnosti i jaču i konkretniju institucionalnu podršku.

Predsednik Nikolić je insistirao na učestalijim sastancima sa predstavnicima dijaspore, rekavši da su vrata na Andrićevom vencu za njih uvek otvorena i da će nastaviti da podržava sve aktivnosti i napore na boljem položaju Srba u regionu i svetu.

Inače, na inicijativu srpskih organizacija iz regiona, juna meseca 2015. kao metod rada formirana je Konferencija srpskih organizacija iz regionu u stalnom zasedanju, pod radnim nazivom „Srbi u regionu – položaj i perspektive“.

Prva konferencija je održana u Budimpešti, a druga u Podgorici.

Foto Tanjug/ S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh