Novosti online

Нискокалорично средство за умирење

Зелена салата припада групи лиснатог и зељастог поврћа. Мале је енергетске вредности – у 100 грама јестивог дела има 15 кцал, због чега представља омиљену храну свих особа које желе да се отарасе сувишних килограма.

Има освежавајући укус и брзо и лако се вари. Садржи 90 грама воде, 1,2 протеина, 0,2 масти и 2,4 грама угљених хидрата.

Богата је минералима (калијумом, калцијумом, магнезијумом, фосфором, натријумом, гвожђем и у траговима бакром). Спољни листови садрже 50 одсто витамина (провитамин А, витамин Це, витамине Бе 1, Бе 2, Бе 6).

Висок ниво калијума у зеленој салати доприноси бољем функционисању метаболизма, лакшем одржавању одговарајуће равнотеже воде у организму, здрављу бубрега и срца и бољем функционисању електролита у организму.

Постоји пуно врста зелене салате из неколико различитих фамилија: ендевија ескариол (жута), радич главичасти, леденко, great lake, ледена салата, римска салата, зимска салата… Данас је могуће бирати између стотину различитих врста салате, које су људима на располагању током читаве године, поготово у супермаркетима.

Уопштено гледано, зелена салата сматра се „средством за умирење”, јер садржи нешкодљиви лактуин, који је по свом умирујућем дејству сличан опијуму. Носилац лековитих својстава зелене салате је лактукаријум који има тројако дејство: аналгетичко, седативно (смањује нервну раздражљивост) и хипнотично (изазива сан).

Зелена салата је још значајна по свом диуретичком и спазмолитичком дејству. Не садржи засићене масти, дакле, холестерол ни соли.

Као што већина људи зна, може се јести сирова, у свом природном стању, и без икаквих додатака. Као таква зелена салата је постала незаменљиви састојак у разним салатама, бројним супама, сендвичима и осталим јелима. У многим земљама света, сам корен зелене салате сматра се подједнако важним и корисним као и њени листови.

Јасна Вујичић, нутрициониста

www.nadijeti.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh