Gradovi

Nizom akcija danas će biti obeležen Dan žena

BEOGRAD – Nizom akcija i skupova u Srbiji će danas biti obeležen 8. mart – Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Zaštitnik građana Saša Janković čestitali su svim građankama Srbije Međunarodni dan žena.

Janković je poručiala da Osmi mart slavi žene i njihovu vekovnu borbu za ljudska prava, ravnopravnost i razbijanje stereotipnog ponašanja i rodnih predrasuda.

„U toj borbi, žene su dobile pravo glasa i učestvovanja u javnom i političkom životu, pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo, veću ekonomsku nezavisnost, bolje obrazovanje… U pojedinim segmentima u Srbiji pokazani su bitni pomaci. Tako danas sve više žena aktivno participira u javnom i političkom životu. Naše društvo se polako privikava i na sve veći broj žena u nekim profesijama, koja su do juče označavane kao „muške“, navela je Janković.

Ona je, međutim, primeti da se Srbija i dalje svakodnevno suočava sa diskriminatornim stavovima o ženama.

Kako kaže, tome u prilog govori i prošlogodišnja statistika Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja pokazuje da se najveći broj pritužbi odnosio na diskiminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja.

Prema njenim rečima, žene se često teže zapošljavaju, rade slabije plaćene poslove, društvo ne vrednuje dovoljno rad koji one obavljaju u svojim domaćinstvima…, a posebno osetljive kategorije su trudnice i porodilje, osobe sa invaliditetom, starije žene, žene iz ruralnih područje.

Povodom Međunarodnopg dana žena, ombudsman je istakao da nezaposlenost, siromaštvo, konflikti i krize pogađaju žene teže nego muškarce, a da je upravo učešće žena, i još više liderstvo, najbolji način da se ta neravnopravnost i društvena nepravda ukinu.

Ženska i rodna ravnopravnost ne idu na uštrb muškaraca – bez rodne ravnopravnosti nema socijalne pravde i ona oslobađa pun potencijal društva i svih njegovih članova, naveo je Janković u saopštenju.

„Na žalost, iako je svest o ravnopravnosti žena sve izraženija, one u stvarnosti još uvek trpe čak i najbrutalniji oblik neravnopravnosti – rodno zasnovano nasilje,“ upozorio je on.

Ujedinjene nacije su zvanicno 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

Foto Tanjug/ D.Peternek, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh