Novosti online

Ноћ протекла мирно, поподне наставак падавина

Ноћ у Србији по питању поплава је протекла мирно, али се попопдне очекује наставак падавина, изјавио је јутрос начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић и најавио да ће додатних 1.000 људи бити упућено у потенцијално кризне тачке у источну Србију, а највероватније део њих и на југ земље.

Он за Танјуг рекао да се у потпуности прате сви водотокови на територији Србије и да се очекује да се падавине наставе поподне и трају до уторка када се „надамо смирењу ситуације”.

Марић је истакао да ће до 12. 00 сати додатних 1.000 људи бити упућено на територије Ниша, Бора, Зајечара, Рашке, Врања и Пирота док је Краљево већ покривено.

„То су места одакле ће се вршити мониторинг, где ће људи бити смештани и моћи да врло брзо реагују уколико буде потребе”, нагласио је Марић, преноси Танјуг.

Реке у Београду под контролом

Све реке у Београду су под контролом, рекао је данас градски менаџер Горан Весић наводећи да су Сава и Дунав испод ванредне одбране од поплава, као и да је Београд спреман да помогне другим подручјима где је то потребно.

„Дунав је порастао свега један центиметар и тренутно смо на 84 центиметра од ванредне одбране од поплава, а Сава стагнира и она је сада на 71 центиметар од ванредне одбране”, рекао је Весић.

Он је за Студио Б рекао и да Београд нема проблем са великим рекама, али оно што може бити проблем су мале бујичне реке.

„Јуче су реке Колубара и Тамнава мало расле али су у коритима и за сада је стање у границама нормале. Данас нема кише, али смо већ припремили 6.000 џакова и још две хиљаде је у припреми за сва критична места, Лазаревац, Обреновац, Раковицу, механизација је приправна и наша обавеза је да заштитимо имовину у људске животе”, рекао је Весић, саопштио је Беоинфо.

Градски менаџер је подсетио да је градска кишна канализација спремна да прихвати до 80 литара воде по квадратном метру и да, уколико ситуација остане као до сада Београд неће имати проблема.

Он је навео и да Београд има своје критичне тачке, попут куле Небојша али су предузете све потребне мере тако да не очекује веће проблеме.

Весић је навео да је Београд спреман да помогне другима у Србији и покаже солидарност.

„ На целој територији Србије проглашена је ванредна ситуација и сви капацитети налазе се на располагању републичком Штабу за ванредне ситуације”, додао је градски менаџер.

Он је подсетио да је после мајских поплава 2014. године Град Београд уредио преко 55 километара речних корита и канала.

„На неким местима данас поново има отпада и заиста је тешко разумети зашто неко то ради, јер се тиме угрожавају људски животи и имовина”, упозорио је он и најавио да ће Град Београд иницирати промену неких закона, што се тиче дивљих депонија.

Он је апеловао и на власнике пловила да редовно проверавају везове док траје ванредна ситуација.

Објаснио је и да је после мајских поплава дат налог Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу да се уради студија уређења свих бујичних токова на територији Београда.

„Први слив је река Топчидерка и тај пројекат је при крају, након чега ћемо кренути са уређењем, јер су бујице наша највећа природна непогода већ деценијама уназад.

Градски менаџер подсетио је и на јуче представљен план развоја водоводне и канализационе мреже у Београду, по коме ће за десет година сви суграђани имати приступ овој мрежи.

„То је 1.600 километара мреже која много кошта, чак 700 милиона евра и још 300 милиона за погоне за прераду отпадних вода, али Београд то мора имати. Сви суграђани морају имати воду, канализацију, асфалт и јавни превоз, то је нешто на шта можемо да утичемо и што ћемо урадити”, навео еј Весић.

Он је највио и да Град од 1. априла од републике преузима сто километара нових саобраћајница и тако ће моћи на бољи начин да их одржава, а биће урађен и пројекат по коме ће до сваке куће дођи асфалт у реалном року.

Град мора постати инфраструктурно уређен и сви морају имати једнак приступ основним потребама које један град има, попут воде, пута и превоза, рекао је Весић, преноси Танјуг.

Само Морава и Лугомор расту, на Раваници пецароши

ЈАГОДИНА – У Поморавском округу, од свих река у порасту су само Велика Морава, од Враварина до Свилајнца, али не прети изливању, и речица Лугомор кроз атар Јагодине.

„Нама опасности од изливања било које реке у овом крају, опасност је прошла”, рекао је данас Танјугу начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Горан Кушић.

Водостај Велике Мораве је у порасту, стоји на сајту Хидрометереолошког завода Србије, и код Враврина је 203 центиметра, Ћуприје 297, Багрдана (Јагодина) 413 и Љубичевског моста (Пожаревац) 159 центиметара.

У односу на јучерашњи дан Морава је код Варварина порасла за 53 центиметра због високог водостаја Западне Мораве, код Ћуприје је порасла 33 центиметра.

Мутна је и носи много смећа, пре свега пластичне амбалаже.

За разлику од Велике Мораве, Црница кроз Параћин је готово бистра, Ресава кроз Свилајнац је у минусу шест центиметара а на Раваници кроз Ћуприји пецароши користе сунчан дан и риболове.

Водостај Раванице је висок на ушћу у Велику Мораву, где је нанела велике количине смећа и траве.

Лугомир је од јуче порастао пет центиметара, река Белица кроз Јагодину личи на поток.

Црница, Ресава, Белица и Лугомор су Параћину, Свилајнцу и Јагодини у мају 2014. године донеле катастрофалне поплаве са великим материјалним штетама а Ресава у Свилајнцу однела и један људски живот, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh