Novosti online

Нова Србија изгубила у Чачку

Чачак – Двери су јуче, чим се разданило, објавиле „честитку грађанима Чачка на смени власти после 20 година владавине Нове Србије”, али ко прати политичке прилике у Србији не би смео да се клади да је то сто посто тако. Тачно је да је прексиноћ, први пут после 3. новембра 1996. године, политичка групација коју предводи Велимир Илић изгубила локалне изборе у овом граду, али тек ће се видети да ли то означава и растанак „новосрбијанаца” са владарском страшћу и славом.

– Пре четири године освојили смо 11, а сада седам одборничких места, поштујемо ту одлуку грађана и захваљујемо свима који су и овог пута гласали нас. Сада смо спремни и да постанемо опозиција, али не опозиција грађанима Чачка већ политичком деловању и идејама који су различити од наших – каже за „Политику” Велимир Станојевић, потпредседник Нове Србије и шеф изборног штаба.

Не да више није прва, већ је у недељу у поноћ Нова Србија морала да се помири са трећим местом, иза СНС-а (35 одборника) и Двери (21). Одмах иза НС су ГГ „Др Александар Радојевић” (6), коалиција СПС–ЈС–ДСС (5), док Странка Руса Србије – Рус – Млади за Чачак има једно место у Скупштини овог града.

И портпарол Нове Србије у Чачку Милан Драшкић оцењује да је у оваквим околностима природно да се о саставу будуће локалне власти питају најпре напредњаци и Двери.

– Једноставно, такви су изборни резултати, и ту није потребна велика филозофија – вели Драшкић.

А да ли ће тако збиља и да буде? Председник Двери Бошко Обрадовић истиче да је покрет убедљиво победио браћу Илић, односно Нову Србију, на сва три бирачка места у њиховом селу Атеници (укупно – СНС 986, Двери 580, НС 303 гласа) и додаје:

– Направили смо историјски резултат, са 15 процената гласова у Чачку скочили на 25 одсто, и као позиција остварили скоро двоструко бољи резултат него владајући НС и СПС заједно. Захваљујемо свим Чачанима који су нам указали поверење да покренемо политичке промене у нашем граду. Честитамо Српској напредној странци на изборној победи и надамо се да неће доћи до кршења изборне воље грађана и враћања на власт оних који су изгубили изборе и који су кривци за пропадање нашег града. Српски покрет Двери спреман је за формирање нове владајуће већине, али искључиво састављене од оних људи који до сада нису били на власти и који могу донети нову наду за Чачак.

Одмах после затварања биралишта, у недељу увече, шеф изборног штаба Српске напредне странке у Чачку Остоја Мијаиловић саопштио је да ће нови градоначелник бити Милун Тодоровић (који је и био носилац листе СНС-а на локалним изборима), напомињући узгред да је кампања била и „прљава”. Напредњаци, то није тајна, замерају Новој Србији, иначе коалиционом савезнику на парламентарним изборима, због саопштења објављеног у Чачку 21. априла, дан уочи изборне тишине. У тој поруци, упућеној јавности, Нова Србија је директно напала Тодоровића, наводећи да је „крајње некоректно да човек који претендује на позицију градоначелника Чачка, а при томе се позива на подршку Владе Републике Србије, тужи Републику Србију и Град Чачак за износ од преко три милиона евра”. Уз то саопштење приложено је и заглавље пријемног документа па се види да је Привредном суду у Београду приспела тужба „Ауто Чачка” (где је Тодоровић директор) због штете претрпљене у поплавама 2014. године, при чему је редослед тужених: „Дунав осигурање”, Република Србија, па град Чачак, а вредност спора 379 милиона динара.

Цех владавине годинама платила је на овим изборима и Социјалистичка партија која је у Чачку још од 2008. била у власти са Новом Србијом, а на оним локалним изборима, пре четири лета, освојила је чак 12 одборничких мандата, тада са ПУПС-ом. А сада се до чак шест мандата уздигла група грађана основана пре само два месеца, коју предводи лекар др Александар Радојевић, разочарани напредњак. Освојио је чак 3.906 гласова без иједног билборда, најубојитије пропагандно оружје био му је аутомобил караван, облепљен предизборним плакатама, који је данима крстарио градом. Од првих шесторо на Радојевићевој листи чак троје су лекари, а једна одборница доктор наука.

Занимљиво је да су тројица носилаца листа, Милун Тодоровић (СНС), Бошко Обрадовић (Двери) и др Александар Радојевић (ГГ), победили са локалним листама у својим родним селима, први и Горњој Горевници, други у Вранићима, трећи у Прељини.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh