• Gradovi

  Nove note MSP, u hrvatskoj ambasadi odbili da ih prime

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas dve protestne note ambasadi Hrvatske povodom oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću, koje je otpravnik poslova Stjepan Glas odbio da primi.

  BEOGRAD – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas dve protestne note ambasadi Hrvatske povodom oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću, koje je otpravnik poslova Stjepan Glas odbio da primi.

  Ministarstvo je note dostavilo redovnim putem, čime je formalno uručenje izvršeno, navodi se u saopštenju MSP.

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je oštar protest povodom rešenja Vrhovnog suda Hrvatske kojim se ukida prvostepena osuđujuća presuda za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih, kao i što se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

  Ministarstvo smatra da je odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva kako sa pravne tako i sa moralne tačke kao i da je uperena direktno protiv srpskog naroda, navodi se u saopštenju uz ocenu da posledice presude dodatno otežavaju i komplikuju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj.

  Takođe, MSP smatra da ukidanje presude protiv Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilituje ne samo fašističku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata.

  Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj.

  Takva politika Hrvatske dovela je i do povećanog broja incidenata na etničkoj osnovi uperenim protiv pripadnika srpskog naroda.

  Ministarstvo očekuje od hrvatskih pravosudnih organa da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze na osnovu kojih je Glavaš osuđen u prvom stepenu, postupi na osnovu pravnih propisa Hrvatske uvažavajući činjenicu da posledice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj.

  Ministarstvo je izrazilo je i oštar protest povodom otkrivanja spomenika Miru Barišiću u Dragama iznoseći stav da je podizanje spomenika osuđenom teroristi za mučko ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana.

  U saopštenju se navodi da MSP očekuje da se Vlada Hrvatske nedvosmisleno ogradi od veličanja osuđenog teroriste i ubice ambasadora Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovo dešava, sejući nedužne žrtve.

  Srbija očekuje da se taj sramni spomenik ukloni, zaključuje se u saopštenju.

  Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com