Svet

Novi incident između Moskve i Ankare

„Ovo stvara opasan presedan nastao zbog nedostatka kontrole vojnih aktivnosti zemlje koja je članica Sporazuma o otvorenom nebu“, saopštilo je rusko ministarstvo.

ruski avion tu 142 bear

Iz ministarstva naglašavaju da je plan ruskih letova za period od 1. do 5. februara unapred dostavljen turskoj armiji, ali da Ankara nije dozvolila prelet posmatračkog aviona, jer tvrdi da takav plan turska strana nikada nije dobila.

Sporazumom o otvorenom nebu, koji je 2002. godine potpisalo 30 zemalja, uključujući Rusiju, Tursku, EU i SAD, predviđeno je da svaka od zemlja potpisnica iz ličnih interesa može da obavlja posmatračke letove avionima bez naoružanja, kako bi prikupljala informacije o vojnim i drugim aktivnostima, podseća AFP.

Ovo je najnoviji u nizu incidenata vezanih za turski vazdušni prostor i ruske avione, koji su doveli do napetosti u odnosima dve zemlje.

Prvi incident dogodio se u novembru, kada je turska vojska oborila ruski avion u misiji iznad Sirije, uz obrazloženje da je narušio vazdušni prostor te države, što je dovelo do pogoršanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a Moskva je Ankari uvela ekonomske sankcije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh