Novosti online

Нови почетак „Рудника”

Горњи Милановац – До половине фебруара, у хали угашене Модне конфекције „Рудник”, шиваће машине поново ће да забрује. Производиће радну одећу за иностране купце. Око триста кројачица и шваља, које су прошле године, услед стечаја, остале без посла, поново ће дугорочније добити радна места. Шанса је то и за педесетак радника конфекције „ГМТЕКС” која је, такође, прошле године ставила катанац на производну халу.

Ово је договорено на јучерашњем састанку власника предузећа „Трендтекс” из Пријепоља Шућка Хаџијакуповића и председника општине Горњи Милановац Милисава Мирковића.

– Моја намера да овде започнем озбиљну производњу, која ће дуго трајати и развијати се, темељи се на чињеници да је Милановац град са конфекцијском традицијом. Да располаже халом и опремом, као и стручном радном снагом. Радићемо на стварању атмосфере поверења радника тако да они свој рад у „Трендтексу” схвате као улагање у заједничку будућност – истакао је Хаџијакуповић.

Пријепољско предузеће постоји 14 година са стопроцентним страним капиталом. Целокупну производњу извози у Немачку, Шведску, Данску, Француску и Пољску. Таква позиција на тржишту ЕУ намеће фирми стално подизање ефикасности и ширење производних капацитета. По речима извршног директора Данијела Козличића, то је био разлог да „Трендтекс” потражи у Милановцу место за повећавање производње робе која има сигуран пласман у извозу. План гостију из Пријепоља је да за куповину и реновирање постојећег објекта МК „Рудник” и енергетских постројења, набавку нове опреме и резервних делова и обуку нових радника без раније праксе уложе између милион и 1,2 милиона евра.

– У данашње време, када је свако радно место драгоцено, покретање производње и радно ангажовање три стотине незапослених од огромног је значаја за Горњи Милановац. Посебно је значајно што инвеститор, осим ангажовања постојеће радне снаге текстилне струке, планира да стручно обучи и већи број младих без искуства. Наша општина пружаће подршку и помоћ у реализацији ове инвестиције, а уколико за то буде потребе, извршићемо и одређена прилагођавања образовних профила у средњем образовању – обећао је Мирковић.

Представници пријепољске фирме и локалне самоуправе су, потом, посетили халу конфекције „Рудник” где их је дочекало више од стотину незапослених лица текстилне струке, потенцијалних радника, чије је присуство обезбедила Национална служба за запошљавање на основу евиденција којима располаже.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh