• Gradovi

  Novi problemi otežavaju rešavanje krize u Kongu

  KINŠASA – Novi problemi otežavaju napore Katoličke crkve da sazna šta sadrži sporazum kojom bi trebalo rešila kriza u Kongu, prenosi AFP.

  „Sporazum je spreman, ali ovog jutra sve grupe su na sastanak došle sa novim zahtevima koji bi trebalo da budu uključeni u sporazum, a što odlaže samo potpisivanje tog dokumenta“, rekao je izvor blizak posredniku pregovora.

  Razgovori između predstavnika Vlade i opozicije trebalo bi da reši budućnost predsednika Džozefa Kabile, kome je drugi petogodišnji mandat istekao 20. decembra.

  Predstavnici obe strane sastali su se u predstavništvu Nacionalne episkopalne konferencije, čiji predstavnik je rekao da je sporazum na „ivici da bude sklopljen“.

  Sporazum predviđa „političku tranziciju“ sa novim predsedničkim izborima koji bi u toku 2017. godine trebalo da budu održani.

  Predstavnici Vlade tvrde da je nemoguće da predsednički izbori budu održani pre aprila 2018. godine, a nacrt sporazuma predviđa i da se Kabila ne kandiduje i treći put za predsednika.

  Prema sporazumu, opozicija bi trebalo da prihvati da Kabila ostane na vlasti do izbora novog predsednika.

  Pregovori su pokrenuti 8. decembra i odvijaju se pod uticajem katoličke crkve, koja je predložila da Božić bude krajnji rok za sporazum.

  AP Photo/John Bompengo

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com