• Gradovi

  NSRS danas o 9. januaru kao Danu RS

  BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske održaće danas 20. posebnu sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o Danu Republike Srpske po hitnom postupku, odlučeno je danas na sednici Kolegijuma Narodne skupštine.

  Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović u petak je od predsednika Narodne skupštine, u skladu sa članom 171. Poslovnika Narodne skupštine, zatražila zakazivanje posebne sednice Narodne skupštine za koju je Vlada dala Predlog zakona o Danu Republike Srpske, preneli su banjalučki mediji.

  Predsednik RS-a Milorad Dodik rekao je ranije da RS ostaje pri tome da 9. januar obeležava kao Dan RS, koji će biti sekularni praznik.

  Dodik je tada rekao da u prvom članu Predloga zakona o Danu piše da je 9. januar Dan RS-a shodno volji naroda, da je sekularni praznik i da će vlada odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi s tim praznikom.

  Ustavni sud BiH je pre godinu dana osporio 9. januar kao Dan RS-a te zatražio da RS uskladi taj praznik s ustavom da ne bi, kako se navodi, diskiminisao druga dva naroda u RS – Bošnjake i Hrvate.

  U RS je 25. septembra održan referendum na kojem su građani većinom podržali da 9. januar bude Dan RS-a.

  Za Bošnjake u RS-u 9. januar je neprihvatljiv kao entitetski praznik.

  Foto Tanjug/ Z.Žestić, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com