Svet

Obama: Hilari je spremna za Belu kuću

U govoru pretposlednjeg dana Nacionalne konvencije demokrata u Filadelfiji sinoć aktuelni američki predsednik je ukazao na pravu opasnost koju u njegovim očima predstavlja republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, demagog, i „samoproklamovani spasitelj“ zemlje. On je nasuprot toga hvalio, uz snažni aplauz u sali, solidno iskustvo Hilari Klinton, njegove bivše državne sekretarke.

barak obama

„Amerika je već velika, Amerika je već snažna“, rekao je Obama, parafrazirajući Trampov slogan u kampanji, i dodao da može da kaže da nikad ni jedan muškarac niti žena nije bio toliko kvalifikovan kao Hilari Klinton da bude predsednik SAD.

„I mogu da vam obećam, naša snaga, naša veličina ne zavise od Donalda Trampa…“, rekao je 44. predsednik SAD koji sa 55 godina odlazi sa predsedničkog mesta posle dva mandata.

Uz bučni aplauz u sali Hilari Klinton mu se pridružila na sceni na kraju govora. Dva saveznika su se rukovala i uhvatila za ruke u znak jedinstva. Hilari Klinton će danas, poslednjeg dana demokratske konvencije, zvanično prihvatiti predsedničku nominaciju stranke.

Obamin govor od 45 minuta, preko direktnog televizijskog prenosa pratili su milioni Amerikanaca.

Hvaleći hrabrost Hilari kao prve žene kandidata neke velike partije SAD za predsedničke izore, prvi crni predsednik u istoriji SAD odbacio je ideju prema kojoj su Amerikanci jedan „krhak i plašljiv narod“.

Nastojeći da pokaže kontrast sa mračnim i zabrinutim izjavama Hilarinog republikanskog rivala na konvenciji republikanaca prošle nedelje Obama je ponudio drugačiju viziju svoje zemlje.

„Amerika koju ja poznajem je puna hrabrosti,optimizma i inventivnosti“, rekao je Obama. Uvažavajući kritike upućene Hilari, koja se često smatra suviše proračunatom, suviše hladnom, i suviše velikim oportunistom, on je pozvao sve demokrate da se mobilišu na izborima 8. novembra „čak iako se o svemu ne slažu sa njom“. „Ništa vas zaista ne može pripremiti za zahteve Ovalne sobe.. ali Hilari je bila prisutna u toj prostoriji, i učestvovala je u donošenju odluka. Spremna je za mesto vrhovnog komandanta“, rekao je Obama,

Pre Obame govornici su jedan po jedan upzoravali, na razne načine, protiv izbora populističkog milijardera.

U obraćanju američki potpredsednik Džo Bajden rekao je „Svi smo svesni šta za naše ćerke i naše unuke znači da Hilari Klinton dođe u Ovalnu sobu“, i dodao “ Tramp nema pojma o srednjoj klasi“.

Nominaciju za potpredsednika države, i Klintonkinog para na predstojećim izborima zvaničnoi je prihvatio Tim Kejn.

Kejn je ponovio formulu demokrata na ovim izborima „Ne možete verovati jednu reč iz usta Donalda Trampa. Naša zemlja je suviše velika da bi bila poverena jednom slatkorečivom čoveku sa praznim obećanjima, jednim veštim buldožerom samopromocije“, rekao je Kejn.

Govorila je i glumica Sigurni Viver, ekološki aktivista, i kritikovala Trampa koji ignoriše „naučne činjenice“ i tvrdoglavo odbija da veruje da se događaju klimatske promene. „Do đavola sa američkim košmarom Trampa, mi verujemo u američki san“, rekao je bivši guverner Merilenda Martin O’Mali.

Posle govora večeras poslednjeg dana konvencije, Hilari Klinton (68) krenuće u kampanju autobusom sa svojim potpredsedničkim kandidatom Kejnom po američkim državama Pensilvanija i Ohajo, važnim za predsedničku trku.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh