Gradovi

Obama kritikovao Kamerona i Sarkozija zbog Libije

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je britanski premijer Dejvid Kameron bio „rastrojen“ a francuski predsednik Nikola Sarkozi želeo da promoviše svoju zemlju tokom vojne intervencije NATO u Libiji 2011. godine.

U intervjuu za magazin „Atlantik“ Obama se nije se ustručavao da prekori dvojicu svojih najbližih saradnika govoreći o okolnostima britanske i francuske kampanje bombardovanja koja je dovela do pada režima libijskog lidera Moamera Gadafija, prenosi AFP.

Kad razmišlja o tome šta je pošlo naopako u Libiji, Obama je rekao da „ima mesta za kritiku jer je verovao da će verovato Evropljani, imajući u vidu blizinu Libije, više voditi računa o onome što sledi.

Ubrzo posle vojne operacije Kameron je prestao da obraća pažnju i niz drugih stvari ga je ometalo, a Sakrozi je u kampanji želeo da promoviše letove u kojima je Francuska učestvovala.

Posle pada vlade, Libija je skliznula u stanje slično anarhiji gde rivalske milicije se bore za vlast, dok Islamska država širi uticaj u zemlji.

AP Photo/Susan Walsh

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh