Gradovi

Obama: Mere štednje ne mogu same da donesu prosperitet

Odlazeći američki predsednik Barak Obama, koji danas boravi u poseti Atini na početku svoje završne evropske turneje, rekao je da će svojim evropskim saveznicima i dalje poručivati da mere štednje ne mogu same da donesu prosperitet, javlja AFP.

ATINA – Odlazeći američki predsednik Barak Obama, koji danas boravi u poseti Atini na početku svoje završne evropske turneje, rekao je da će svojim evropskim saveznicima i dalje poručivati da mere štednje ne mogu same da donesu prosperitet, javlja AFP.

„U poruci ostatku Evrope, nastaviću da ističem naš stav da sama štednja ne može da donese prosperitet“, rekao je Obama grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu sa kojim se sastao u grčkoj prestonici.

Obama je prethodno, u razgovoru sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, poručio da je snažna, prosperitetna i ujedinjena Evropa dobra ne samo za evropski narod, već i za ceo svet, pa i za SAD.

Obama je tom prilikom istakao i da je NATO „apsolutno ključan“ za bezbednost i prosperitet SAD i dodao da su transatlantski odnosi „kamen temeljac zajedničke bezbednosti i prosperiteta“.

Grčki predsednik je Obami rekao da je siguran da će njegov naslednik Donald Tramp nastaviti isti putem, prenosi agencija ANA.

Odlazeći američki predsednik doputovao je danas u Atinu, prvu stanicu svog završnog putovanja izvan SAD, koja će imati za cilj da umiri zabrinute Evropljane posle iznenađujuće pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, javio je AFP.

Sutra će posetiti atinski Partenon, a potom održati govor o izazovima globalizacije, koji će sigurno imati značajnog odjeka s obzirom na nedavno američke izbore, navodi francuska agencija.

U fokusu razgovora tokom prve Obamine posete Grčkoj biće pitanje grčkog duga, kao i stotine hiljada migranata koji su stigli u Grčku bežeći od sukoba na Bliskom istoku.

Nakon posete Grčkoj, Obama će se u Nemačkoj sastati sa kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i premijerima Britanije i Italije Terezom Mej i Mateom Rencijem.

Turneju će završiti posetom Peruu gde će prisustvovati samitu foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), a očekuje se da će se tamo sastati sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom.

Obama podržava napore Grčke da prevaziđe krizu

Obama je čestitao grčkom narodu napredak u procesu punom izazova, prenosi grčka agencija Ana.

„Reforme nisu bile lake, ali su bile neophodne kako bi se ojačala ekonomija. Moja poruka ostatku Evrope je da mere štednje ne mogu same da donesu prosperitet“, rekao je Obama prilikom susreta sa Ciprasom.

Prema njegovim rečima, veoma je važno smanjiti i primeniti strategiju koja će pomoći grčkom narodu tokom ovog perioda.

Obama, koji danas boravi u poseti Atini, na početku svoje završne evropske turneje, dodao je da se nada da će Grčka, zajedno sa Turskom i drugim zainteresovanim stranama, ohrabriti i pronaći rešenje za problem sa Kiprom, kao i da duboko uvažava pomoć koju je Grčki narod pružio izbeglicama.

Prema njegovim rečima, SAD se obavezala da će pomoći Grčkoj u implementaciji programa kojim se ograničava priliv migranata.

Cipras je kazao da će Grčka, uprkos teškoćama u poslednjih pet godina, očvrsnuti i nastaviti sa reformama.

Preview

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Slide

Barack Obama

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Slide

Barack Obama

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Slide

Barack Obama, Alexis Tsipras

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh