Gradovi

Obama ne žuri sa imenovanjem novog sudije

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama neće ove nedelje žuriti sa donošenjem odluke o nominovanju sudije Vrhovnog suda, posle smrti sudije Antonina Skalije, već će sačekati da Senat ponovo bude u zasedanju, saopštila je Bela kuća.

„Imajući u vidu da je trenutno pauza u zasedanju Senata, ne očekujemo da će predsednik žuriti sa tim ove nedelje, već će to učiniti u dogledno vreme“, rekao je portparol Bele kuće Erik Šulc.

Rojters napominje da je Obama na putu za Kaliforniju i da se u Vašington vraća u utorak.

Smrt američkog sudije Vrhovnog suda Skalije podstakla je apele konzervativaca da predsednik Obama ne nominuje njegovog naslednika tokom poslednje godine mandata, ali bi tako mesto u Vrhovnom sudu ostalo otvoreno neuobičajeno dugo, 342 dana, preneo je Glas Amerike.

Republikanci se nadaju da će njihov kandidat pobediti na izborima u novembru što bi omogućilo imenovanje konzervativnog sudije, poput Skalije, u cilju održanja tesne većine konzervativaca koja trenutno vlada na najvišem sudu.

U proteklom veku 10 sudija je preminulo i u proseku je bilo potrebno 95 dana da budu odobrene kandidature njihovih zamenika.

Skalija, uticajni konzervativac i najprovokativniji sudija Vrhovnog suda, preminuo je u 80. godini, u privatnoj rezidenciji u južnom Teksasu.

Za sudiju Vrhovnog suda imenovao ga je tadašnji predsednik Ronald Regan 1986.

Njegove odluke su uticale na formiranje američkog pravosuđa, ali su često dovodile do podeljenih mišljenja u javnosti.

AP Photo/Evan Vucci, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh