Gradovi

Obama: Nema znakova da će primirje doneti trajan mir Siriji

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama je izjavio da nema iluzija da će dogovoreno primirje u Siriji doneti trajni mir toj „skrhanoj“ zemlji.

Obama je takođe kazao da je Rusija bila „učesnik uništavanja Sirije“ i da će ostati zaglibljena tamo, prenosi AP.

On je to kazao na pres konferenciji učestvujući na samitu lidera ASEAN-a u Kaliforniji.

Američki lider je dodao da uprkos nedavnim osvajanjima teritorije koje su postigle snage predsednika Bašara al Asada potpomognute ruskim udarima, i dalje tri četvrtine zemlje ostaje pod kontrolom drugih snaga.

Pentagon je ranije danas saopštio da će odgovoriti gde bude neophodno ukoliko bi bilo kršenja prekida vatre u Siriji, upozoravajući da je to „test“ za Rusiju, prenosi AFP.

Predstavnik za štampu Pentagona Piter Kuk nije želeo da precizira prirodu tog odgovora, ali je rekao da će SAD pažljivo pratiti ko poštuje primirje a ko ne.

Stejt department je istovremeno umanjio očekivanja da će prekid vatre zaživeti u dogovorenom roku.

„Ne mogu kategorički da kažem da će za nedelju dana od postignutog dogovora doći do prekida neprijateljstava, ali ćemo svakako očekivati napredak“, kazao je predstavnik za štampu Stejt departmenta Mark Toner, navodi AFP.

Govoreći o Libiji, Obama je kazao da će SAD nastaviti da napadaju Islamsku državu onda kada jasno identifikuju njihove položaje. SAD će krenuti na IS „gdegod se pojavi“, dodao je Obama, prenosi AP.

Predsednik SAD je rekao da će sarađivati i sa drugim zemljama kako bi utvrdili načine za suzbijanje IS. On je dodao da bi Libija mogla biti uspešna kada bi imala vladu koja funkcioniše, dodajući da je uspostavljanje takve vlade ključni korak ka rešenju konflikta.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh