Gradovi

Obeležena godišnjica srpskog stradanja u operaciji Bljesak

BANJALUKA – Služenjem parastosa, polaganjem venaca na spomen ploču i spuštanjem cveća u reku Savu u Gradišci je obležena 21 godina od srpskog stradanja u hrvatskoj operaciji „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju, u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba.

Ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da srpski političari moraju biti svesni svoje istorije i ne dozvoliti da se Srbima ponovi istorija 20. veka.

On je naveo da su dešavanja od pre 21 godinu završnica ustaške ideologije proterivanja srpskog življa sa prostora Hrvatske koji je započet tokom Drugog svetskog rata, prenosi RTRS.

Savanović je naglasio da će Vlada Srpske i dalje nastojati da pomogne ljudima iz zapadne Slavonije koji su morali da napuste svoja ognjišta.

Predsednik udruženja prognanih Srba Zapadna Slavonija Krsto Žarković istakao je da je u preratnom periodu u zapadnoj Slavoniji bilo je oko 121.000 Srba, a danas jedva ih živi oko 17.000.

U Hrvatskoj je godišnjica operacije Bljesak obeležena u Okučanima gde je hrvatski premijer Tihomir Orešković odao počast svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama bez kojih, kako je naveo, Hrvatska ne bi bila slobodna država, prenela je Hina.

Koordinacija: Slavljenje Bljeska nije put normalizacije odnosa

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podsetila je da su u akciji „Bljesak“, 1. maja 1995. godine, ubijena 283 lica srpske nacionalnosti, većinom civili, a 15.000 Srba proterano.

„Bezrezervno slavljenje akcije ‘Bljesak’ od strane zvanične Hrvatske, bez osude zločina koji su počinjeni u navedenoj akciji, bez procesuiranja počinjenih zločinaca, nije put ka suočenju s prošlošću i uspostavljanju normalnih odnosa između hrvatskog i srpskog naroda, koji je potreban i jednima i drugima“, kaže se u saopštenju Koordinacije.

Podsećamo javnost, navodi se u saopštenju, da se po evidencijama naših Udruženja više od 1.700 lica srpske nacionalnosti u Hrvatskoj vodi kao nestalo, uz napomenu da su, dolaskom na vlast HDZ-a u Hrvatskoj, procesi ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava stali.

Porodicama poginulih, na njihov najtužniji dan, koji se ove godine obeležava na dan Hristovog vaskrsenja, izražavamo najdublje saosećanje i želju da pronađu utehu, saopstio je predsednik Koordinacije Dragan Pjevač.

Foto Tanjug/ S.Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh