Gradovi

Objedinjena rasprava o 14 različitih zakonskih predloga

Poslanici republičkog parlamenta prihvatili su danas predlog potpredsednika Skupštine Srbije Igora Bečića da se o 14 zakonskih predloga raspravlja objedinjeno, a predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da je razlog za objedinjenu raspravu skorašnje raspisivanje izbora.

BEOGRAD – Poslanici republičkog parlamenta prihvatili su danas predlog potpredsednika Skupštine Srbije Igora Bečića da se o 14 zakonskih predloga raspravlja objedinjeno, a predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da je razlog za objedinjenu raspravu skorašnje raspisivanje izbora.

U parlament je pozvano nekoliko ministara kako bi obrazložili 14 zakonskih predloga, među kojima je i Predlog zakona o javnim preduzećima kao prvu tačka nove sednice, pa će se poslanicima obratiti ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar privrede Željko Sertić, ministar finansija Dušan Vujović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Početak sednice protekao je u protestovanju opozicije zbog objedinjavanja rasprave o svih 14 zakonskih predloga i zbog toga što je sednica sazvana u mnogo kraćem roku, te su predložili dupliranje vremena za raspravu, što nije prihvaćeno.

Šef poslanika SDS Marko Đurišić upitao je tim povodom „šta to vladajuća većina želi da sakrije na ovoj sednici“, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odgovorila mu je da ne postoji namera da se bilo šta krije, te da je njegova primedba više političke prirode, nego što je suštinska.

Objasnila je da je sednica sazvana u kraćem roku zbog potrebe da Skupština Srbije što pre razmotri predložene zakone, ali da je razlog i skorašnje raspisivanje izbora.

„Očekujemo uskoro raspisivanje izbora, te su i to razlozi“, rekla je Gojković.

Đurišić je primetio da je nekoliko zakonskih predloga usvojila Vlada Srbije u subotu, a da se već danas raspravlja o njima u parlamentu, a predstavnike vlasti je upitao da li žele da opet imaju ljude na ulicama, kao što je bio slučaj povodom nedavno usvojenog sporazuma sa NATO.

Protivljenje objedinjenoj raspravi izrazio je i poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević, koji je zatražio od Gojkovićeve da iskoristi autoritet i spreči da se o 14 nepovezanih zakonskih predloga raspravlja u okviru jedne tačke.

Poslanici na današnjoj sednici razmatraju još i zakonske predloge o metrologiji, o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železare Smederevo, o javnom zdravlju, o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i izmene zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala, o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje ugovora Srbije i Koreje o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, Srbije i Luksemburga o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu, sporazuma Srbije i Turske o vazdušnom saobraćaju i sporazuma Srbije i Kazahstana o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Takođe, poslanici će se raspravljati o Protokolu o izmenama i dopunama članova Evropskog sporazuma od 30. septembra 1957. godine o međunarodnom drumskom prevozu opasne robe i, a predviđeno je i da potvrde sporazum Srbije i Rusije o uzajamnoj zaštiti intelektualne svojine tokom bilateralne vojno-tehničke saradnje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh