Novosti online

Образац М-4 одлази у прошлост

Од 15. марта послодавци ће без чекања у дугим редовима електронски слати овај формулар Фонду ПИО без ког нема пензија

Од уторка 15. марта сви послодавци у Србији моћи ће на сајту ПИО фонда да попуне и предају електронски образац М-4, с подацима о зарадама и стажу запослених у претходној години. То значи, да су шалтери у ПИО Фонду, за српску привреду део мрачне прошлости, изјавио је јуче министар за рад Александар Вулин.

Вулин нема одговор зашто се толико дуго чекало да се електронски решавају ова питања и додао да у Србији 204.000 правних лица и 233.000 предузетника има обавезу да подносе документацију за М-4 образац.

Годишње кроз филијале ПИО фонда само по основу ових образаца, како је рекла Драгана Калиновић, директор ПИО фонда, пролази више од два и по милиона папира и додала да је у месецима када су примане М-4 пријаве, само Филијала ПИО Београда просечно дневно имала 4.000 људи на шалтерима. Сада тога више неће бити.

Како је објаснила, послодавцима се нуди више опција да с рачунара у фирми преко електронског сервиса на сајт ПИО попуне захтев и пошаљу пријаву М-4 са свим подацима. Уколико из било ког разлога некоме више одговара да дође на шалтер Фонда, моћи ће одмах да преда попуњен захтев и пријаву у папирној форми, без додатне документације.

Закон је раније предвидео да за пробијање рокова (до 30. априла) за предају М-4 обрасца послодавац треба да плати казну од 10.000 до 80.000 динара, а за одговорно лице од 2.500 до 50.000 динара.

Догађало се да послодавац уредно уплати доприносе, али не достави М-4 образац па у матичној евиденцији ПИО фонд о тoме нема податaкa, а добро је познато да Фонд само с комплетним папирима има евиденцију о тачно уплаћеним доприносима и стажу од чега зависи пензија.

Због чињенице да су послодавци главни кривци за неажурност у слању овог обрасца Фонд је против њих подносио прекршајне пријаве. Управо је неажурност послодаваца главни разлог због чега држава и ове године повезује стаж за око 13.000 оних који су стекли услов за пензију, а који немају уплаћене доприносе.

Упитана, да ли ће електронски М-4 обрасци увести коначно ред међу послодавце да редовније уплаћују доприносе за своје раднике, Ранка Савић, председник Асоцијације самосталних и независних синдиката Србије, каже, да неће.

– Све док држава не смањи порезе на зараде и доприносе не може им помоћи никаква електронска размена података. Да могу да плате све што им држава тражи за запослене, послодавцима би било свеједно да ли стоје у реду или М-4 образац шаљу мејлом. Проблем је што немају од чега да плате све те државне намета, него све чешће плате дају на руке, каже Савић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh