Novosti online

Од хиљаду прозваних, на испит за лиценцу пријавило се само 250 лекара

Лекари који у претходних седам година нису учешћем на стручним скуповима прикупили потребан број бодова за обнову радне дозволе од почетка ове недеље полажу испите у просторијама Лекарске коморе Србије (ЛКС) у Београду. За проверу знања пред стручним комисијама пријавило се њих 250, а од седамдесет лекара који су „пропитани” прва три дана сви су положили и стекли услов за обнову лиценце.

Директорка ЛКС др Весна Јовановић за „Политику” каже да ће већ 15. фебруара имати комплетан списак лекара са радном дозволом. Њихова имена биће објављена на сајту ЛКС до краја фебруара. Првобитно је планирано да попис буде доступан јавности 1. јануара, али је до пролонгирања дошло јер је нови правилник о условима за обнову лекарске лиценце, којим је број потребних бодова са 120 смањен на стотину, ступио на снагу тек 10. децембра.

У Лекарској комори су очекивали да ће се за испит пријавити хиљаду лекара, јер је процењено да толико њих није испунило услове за релиценцирање. Међутим, неки су у међувремену доставили потврде да су обавили стручно усавршавање, тако да се за „испитни бараж” пријавило свега 250 лекара. Испит кошта 30.000 динара, што је једнако половини просечне лекарске плате.

– То је ипак много мање него што би их коштало учешће на курсевима континуиране медицинске едукације. Цена је толика јер од тог новца комора мора да плати чланове трочланих комисија за чак 37 медицинских специјалности – каже наша саговорница.

Интересантно је да међу онима који уопште нису ни поднели захтев за обнову лиценце има и много „инаџија” – познатих доктора, професора медицинског факултета, чак и академика, који су у Београду организовали велике европске конгресе и сигурно имају више него довољан број бодова да своју лиценцу обнове. Поновно лиценцирање одбијају и неки познати доктори, власници приватних ординација.

– Ми у ЛКС знамо који су то лекари који испуњавају услове за обнову лиценце, али то не желе да ураде из само њима знаних разлога.

Наш став је да они не могу да буду изнад закона. Они се дуре и дерогирају систем, подсмехују се закону, и то је недопустиво – каже др Весна Јовановић.

Како истиче, овим лекарима комора ће одузети дозволу за рад и о томе обавестити Министарство здравља, здравствена установу у којој тај лекар ради и инспекције.

– Они ће остати без посла – категорична је директорка Лекарске коморе, уз објашњење да имена тих лекара нема право да обелодани.

Иста врста „дискреције” заштитиће и 17 лекара који без дозволе за рад остају зато што су недостојни да се баве лекарским позивом. Број није коначан, јер Етички комитет разматра још десетак случајева.

Њихова имена неће бити објављена на сајту ЛКС, већ их једноставно бити на попису лиценцираних лекара.

Реч је о лекарима који су оглашени недостојним због примања мита, а међу њима су и двојица професора са медицинског факултета. Међу недостојним позива су и доктори осуђени због злоупотребе службеног положаја, фалсификовања лекарског налаза, издавања лажних докумената, па чак и тешких кривичних дела.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh