Novosti online

Од када се порцелан производи и у Европи?

Од 1708. године: Порцелан је врста керамике која се обрађује на вишим температурама, од 1.200 до 1.400 степени Целзијуса, знатно вишим него за обичну грнчарију. Беле је боје и полупрозирног изгледа. Углавном се украшава и цртежима, па тако добија лепши изглед.

Од порцелана се израђују разни украсни предмети али и кухињско посуђе. Врло је познат кинески порцелан који се израђује од глатке пасте на бази глине каолин и фелтспара. На тај начин структура додатно отврдне јер се попуне све микроскопске рупе.

Средиште производње порцелана био је Јингдзен у провинцији Ђијангсји. Поред свиле, кинески порцелан био је један од главних извозних артикала, па су Кинези вешто крили поступак његове израде. Тек 1708. године, Европљанима је пошло за руком да открију поступак, а после тога порцелан је почео да се израђује и на Старом континенту.

Разлику између порцелана и обичне керамике је лако уочити. Ако, рецимо, падне шоља од кафе на под, вероватноћа да ће се сломити биће увелико мања уколико је шоља од порцелана за разлику од оне начињене од обичне керамике.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh