Novosti online

Од када странци трче Београдски маратон?

На првом маратону 1988. трчали су само домаћи атлетичари, а наредне године и неколико страних маратонаца: Београдски маратон је највећа и најмасовнија спортска манифестација у Србији. Почео је као идеја групе ентузијаста да се обнови трка која се давне 1910. трчала од Обреновца до Београда. Први маратон је одржан 8. маја 1988. године на иницијативу Ђоке Вјештице, новинара Студија Б, и атлетског радника Бране Радовића, брата песника Душка Радовића и првог уредника Студија Б, у организацији града Београда, а дужина стазе је износила 23 километра са неколико пролазних циљева. У првој трци су учествовали само домаћи такмичари.

Стаза другог маратона износила је 46,7 километара, са стартом и циљем испред данашњег Дома Народне скупштине Републике Србије. Те године се први пут пријавило неколико маратонаца из других држава.

Скупштина града Београда септембра 2003. донела је одлуку којом је Београдски маратон проглашен догађајем од посебног значаја за град Београд. Београдски маратон је прилагођен свим узрастима и одржава се неколико трка: дечји маратон, трка задовољства, полумаратон и маратон.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh