Gradovi

Od ove godine izveštaji isključivo u elektronskom obliku

Stamenković: Do sada podneto 13 000 izveštaja

BEOGRAD – Pravna lica će ubuduće sve finansijske i druge izveštaje za 2015. godinu moći da dostavljaju isključivo u elektronskoj formi, i ništa se više neće dostavljati u papirnom obliku, rečeno je danas na konferenciji za novinare Agencije za privredne registre (APR).

Izveštaji koji budu dostavljani u papiru neće se obrađivati, kažu u APR i ističu da je rok za dostavljanje kraj februara.

Zaključno sa današnjim danom podneto je preko 13.000 izveštaja različite vrste, a u izradi je još više od 46.000 njih.

Registrator u registru finansijskih izveštaja u APR Ružica Stamenković rekla je da se izveštaji mogu podneti do kraja februara, da je APR u obavezi da ih obradi do 31. marta, a da se već u aprilu može očekivati saopštavanje prvih podataka, odnosno objavljivanje izveštaja.

Kako je kazala, neće se kasniti što se tiče zakonskih rokova kada je u pitanju delokrug rada APR, a ukoliko obveznik ne dostavi podatke, za statističke i druge potrebe do propisanog roka predviđene su novčane kazne za privredni prestup.

Kazne su predviđene za one koji izveštaje ne dostave do propisanog roka, ako nisu razvrstani podaci, kao i za korišćenje podataka iz registra suprotno odredbama zakona.

Kako je kazala Stamenković, novina je javno objavljivanje finansijskih izveštaja i sve će moći da se vidi na sajtu APR.

Po novom zakonu o računovodstvu, objavljuju se i oni izveštaji koji ostanu sa nedostacima, odnosno čak i ako pravno lice odluči da ne ispravi ono što su u APR naveli da treba.

„Ako do 31. oktobra ne isprave svoje finansijske izveštaje imamo obavezu da ih kao neispravne i nepotpune objavimo“, rekla je Stamenković.

Ukoliko se izveštaj dostavi u papirnoj fomi on se neće obrađivati, ukoliko se kasnije ne dostavi do kraja oktobra u elektronskoj formi „, rekla je Stamenković.

Protiv svih pravnih lica koja nisu imala poslovnih događaja u 2015. niti su u poslovnim knjigama imala podatke o imovini i obavezama, a ne dostave Izjavu o neaktivnosti, biće podnete prijave za privredni prestup.

„Mi smo za 2014. imali ukupno nešto više od 12.000 izjava o neaktivnosti, a sada je postupak dostavljanja u toku i podneto je 700 izjava, a u pripremi je 2.220 izjava“, rekla je ona.

Do kraja februara obavezno se dostavljaju izveštaji za statističke potrebe za 2015. (uvek za poslovnu godinu jednaku kalendarskoj), izjave o neaktivnosti za 2015. (obveznici koji nisu imali poslovnih događaja niti u poslovnim knjigama imaju podatke o imovini i obavezama u 2015.), a takođe do kraja februara ove godine mogu da se dostave i istovremeno izveštaji za statističke potrebe i redovni godišnji finansijski izveštaji za 2015. ( obveznici koji imaju poslovnu godinu jednaku kalendarskoj).

Očekuje se da će 80 odsto pravnih lica dostaviti istovremeno oba izveštaja.

Zakon o računovodstvu inače nisu dužne da primenuju crkve i verske zajednice, direktni i indirektni korsinici budžetskih sredstava , organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, stambene zgrade, kao i preduzetnici koji vode prosto knjigovodstvo.

Poseban informacioni sistem agencije korisnicma je dostupan od 1. februara ove godine.

Sve vrste fianansijskih izveštaja i dokumentacija za 2015. se moraju dostaviti agenciji isključivo primenom posebnog informacionog sistema u elektronskom obliku, potpisani kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Svi zakonski zastupnici mikro pravnih lica i preduzetnika moraju pribaviti kvalifikovani elektronski potpis.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh