Gradovi

Od početka godine kroz Srbiju prošlo oko 60.000 migranata

BEOGRAD – Od početka godine kroz Srbiju je prošlo oko 60.000 migranata, rečeno je na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Načelnik Uprave granične policije general Milenko Božović saopštio je članovima tog tela da je od početka godine kroz Srbiju prolazilo oko 2.000 migranata dnevno i sa je to znatno manji broj u odnosu, na primer, u periodu septembar-oktobar, kada ih je dnevno bilo i do 11.000.

Prema njegovim rečima, u 2015. godini je kroz Srbiju prošlo oko 600.000 migranata, od kojih je oko 600 podnelo zahtev za azil.

Božović je rekao da se Srbija uspešno nosi sa migrantskom krizom, da je prva koja je otpočela sa biometrijskom obradom podataka zbog opasnosti da među migrantima ima i terorista, te da to sada rade i ostale zemlje na migrantskoj ruti.

On je naveo da je država odmah reagovala i na pojavu krijumčara, pa je u 2015. godini, protiv 1.200 lica, podneto više od 750 krivičnih prijava za krijumčarenje ljudi.

Pavković je rekao da danas putuje u Makedoniju, gde je na predlog Srbije organizovan sastanak direktora policija i načelnika uprava graničnih policija zemalja na ruti kretanja migranata, sa ciljem da se utvrdi minimum zajedničkih aktivnosti, razmotre mogućnosti da se intenzivira ukupna međupolicijska saradnja direktno na granici Grčka-Makedonija, da se podigne ukupna bezbednost svih zemalja…

Predsednica Odbora Vesna Rakonjac (SNS) rekla je da je novi zakon o azilu „pred vratima“ republičkog parlamenta i da će to biti dobar zakon, u cilju bezbednosti kako migranata, tako i građana Srbije.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh