• Novosti online

  Од продаје грађевинског земљишта 528 милиона

  Од продаје градског грађевинског земљишта државе у 2018. на различитим локацијама у Србији у републички буџет слило се нешто више од 528 милиона динара, кажу у Републичкој дирекцији за имовину.

  Реч је непокретностима у својини Републике Србије које су продате ради озакоњења објеката или изградње стамбених, комерцијалних, индустријских и других објеката.

  Директор Дирекције Јован Воркапић каже за Танјуг да је Дирекција у 2018. продала и 19 непокретности, објеката, односно пословних простора и станова, за око 2,1 милиона евра.

  Воркапић каже и да је прошле године отуђено седам војних комплекса чија је укупна вредност 3,2 милиона евра.

  Подсетио је да је Дирекција прошле године купила за потребе Државног правобранилаштва објекат ГП „Рад” у стечају на 15. аукцији, по почетној цени 21,5 одсто процењене цене, односно за 2,8 милиона евра.

  Воркапић каже да је то изузетно добра цена за 3.600 квадратних метара у Косовској улици у центру Београда.

  Навео је да је Дирекција за Државно правобранилаштво сповела поступак јавне набавке за идејни пројекат који је готов, као и за главног извођача што је, такође, спроведено.

  „Сада предстоји да распишемо јавну набавку за грађевинске радове, да тој згради у центру града вратимо претходни изглед и да Државно правобранилаштво које сада кубури са простором коначно има зграду достојну његове улоге у друштву”, рекао је Воркапић.

  Како је навео, Дирекција је за потребе формирања наградног фонда „Узми рачун и победи 2018” прибавила 11 станова, чија је укупна вредност око 962.000 евра.

  Воркапић је рекао да је Дирекција у децембру 2018. године у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја објавила да намерава да купи непокретност површине од 4.000 до 5.000 метара квадратних, која би се користила за смештај и исхрану 250 ученика и студената у Ваљеву.

  Такође, додаје Воркапић, тада је у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе објављен још један позив за прикупљање писама о намери за продају непокретности на територији града Ваљева, површине до 2.000 метара квадратних за потребе органа управе.

  „Како бисмо осигирали да овај поступак буде у потпуности транспарентан, иако Република Србија може ићи на директну погодбу, инсистирали смо на томе да објавимо јавни позив и да позовемо оне који имају такве објекте да се јаве”, рекао је Воркапић.

  На два позива се, каже, јавио по један понуђач и у овом тренутку оба министарства разматрају њихове понуде у смислу да ли су одговарајуће и да ли испуњавају све услове из јавног огласа.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com