Gradovi

Odbor za kulturu nije prihvatio izmene Zakona o kulturi

Odbor za kulturu i informisanje

BEOGRAD – Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije danas prihvatio izmene Zakona o kulturi u načelu, kojima se, pored ostalog, predlaže ukidanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi, takozvanih nacionalnih penzija.

Prilikom glasanja pet članova tog skupštinskog tela bilo je protiv, a četiri za njegovo usvajanje.

Ukidanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi kritikovali su DS, SDS, ali i poslanik SPS, reditelj Srđan Dragojević.

Predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Predrag Blagojević rekao je da se to ministarstvo odlučilo na brisanje odredbe o priznanjima, jer se u praksi pokazalo da ta ideja nije ispunila ono što se od nje očekivalo, te da su i sama ideja i učesnici u tom postupku devastirani.

Ideja je, kako je objasnio, da se u budućnosti razmišlja o drugim načinima na koji to može da se reši.

Blagojević je rekao da je cilj predloženih izmena da učini primenjivim zakon, budući da u nekoliko članova on nije mogao da se primenjuje.

Prema njegovim rečima, predloženim izmenama se sadržinski određuje kultura, određuju se načela kulturnog razvoja, a uvodi se i red u konkurs izbora direktora u ustanovama kulture, na taj način što se podiže nivo zaštite prava učesnika u tom procesu.

Kako je dodao, uvedena je obaveza upravnih odbora koji moraju da obave razgovor sa svim kandidatima, naprave listu kandidata, daju svoje mišljenje o njima i proslede ih osnivačima, ali i obaveza da svi kandidati za direktorske funkcije iamju visoko obrazovanje i pet godina iskustva.

Sekretar u tom ministarstvu Igor Jovičić rekao je da je to minsitarstvo u procesu izrade zakonskih predloga zauzelo stav da bude potpuno otvoreno za stručnu javnost i njihove predloge, pa je dobio 201 predlog.

Prema njegovim rečima, 17 članova je utvrđeno u skladu sa prihvaćenim ili delimično prihvaćenim predlozima, od toga pet u skladu sa predlozima Nacionalnog saveta za kulturu.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) rekla je da je razočarana nedolaskom ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, kako bi i na toj sednici “branio” zakon.

Marjanović je za predložena rešenja rekla da su pogrešna i suprotna interesima kulture, da u njima postoji veliki broj nepismenih i konfuznih odredbi, da je loš i da će pogoršati neke probleme.

Ona je mišljenja da je u njima izražena tendencija ka centralizaciji odlučivanja u mnogim oblastima, od izbora direktora, do ulaženja u prostor i slobodu stvaranja i položaj samostalnih umetnika, a da se ozakonjuje odluka o ukidanju priznanja za nacionalni doprinos kulturi, čime se ugrožava budućnost umetnika.

Poslanik SPS, reditelj Srđan Dragojević rekao je da MInistarstvo kulture i informisanja predloženim izmenama, pre svega kada je u pitanju ukidanje nacionalnih priznanja za doprinos kulturi, pokazuje “žalostan stepen neosetljivosti za struku”.

“Taj stepen kome se pribegava skoro godinu dana bi se mogao nazvati i nešto drugačije, ali za takve izraze ovde nije mesto. Ipak, treba da razgovaramo dalje o ovome, bila bi velika šteta za kulturu da se ukinu ova priznanja”, rekao je Dragojević, koji je apelovao da se taj predlog ne usvoji.

Dragojević je dodao da predloženi zakon ima svoje vrline, ali i ozbiljne mane protiv koje je struka.

Poslanici SDS rekli su da su se nadali da će ministar povući taj skandalozni zakon, te da je ukidanje nacionalnih penzija nedopustivo.

Ukidanje nacionalnih priznanja kritikovali su i predstavnici Nacionalnog saveta za kulturu, koji su ukazali da se predloženim izmenama uloga tog saveta smanjuje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh