Gradovi

Odbrana Lazarevića traži svedočenje Dačića

BEOGRAD – Odbrana nekadašnjeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića, koji je optužen za odavanje informacija Darku Šariću, predložila je danas da se kao svedok sasluša i Ivica Dačić, tadašnji ministar policije.

Odbrana optuženog advokata Radovana Štrpca predložila je da se saslušaju i Boris Tadić, bivši pedsednik Srbije, Snežana Malović, tadašnja ministarka pravde, Slobodan Homen, državni sekretar u ministarstvu pravde, Saša Vukadinović, nekadašnji direktor BIA i Dušan Bajatović, funkcioner SPS.

Osim njih, odbrana je predložila da se kao svedoci saslušaju i Predrag Badnjar, Dragana Brkić i Ivana Tulović Buha jer je tvrdila u jednom intervjuu da je njoj i njenom suprugu Ljubiši Buhi – Čumetu jedan inspektor javljao kada ih prisluškuju. Odbrana je tražila i da se kao svedok sasluša Marko Vorvotović, koji je kao pripadnik Šarićeve grupe osuđen za krijumčarenje kokaina po sporazumu o priznanju krivice.

Advokat Veran Zvečar, branilac Lazarevića tražio je, kako navodi Blic, od suda da se kao dokaz predoči prepiska njegovog klijenta sa sada pokojnim Miroslavom Mikijem Rakićem.

Rakić je tada bio šef kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića i koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost. Odbrana je tržila da se dostavi svi izveštaji podneti Saveti za nacionalnu bezbednost o sada optuženima i da se sa njih skine oznaka državne tajnosti.

Advokat Zvečar tražio je da se kao dokaz izvede dopis bivše ambasadorke SAD-a Meri Vorlik u kome se, kako on tvrdi, navodi da je progon Lazarevića rezultat unutrašnjih sukoba u MUP-u. Predložio je da se tačno utvrdi preko mobilnih operatera i BIA koje su brojeve koristili optuženi, kao i kada su komunicirali. Posebno je insistira da se kao dokazi iznesu prisluškivani razgovori optuženog Rodoljuba Radulovića – Miše Banane, koji se tereti da je podstrekao Lazarevića na odavanje službene tajne.

„Iz tih razgovora će se videti da je Radulović uvek prvo zvao ministra Dačića, pa kada on nije mogao da mu se javi zbog brojnih obaveza javljao se Lazareviću. Zanimljivi su razgovori Lazarevića sa trećim licima koja nisu obuhvaćena optužnicom“, rekao je advokat Zvečar.

On je dodao da je Radulović u razgovorima sa trećim licima navodio da će se založiti kod Dačića da neki ljudi u MUP-u napreduju.

Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao „naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu“.

Pored Lazarvića, šefa kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optuženi su i nekadašnji rukovodilac u MUP-u Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, koji je u bekstvu a sa Šarićem je prvostepeno osuđen zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh