Gradovi

Oland: Luvr bi mogao da primi vrednosti iz Iraka, Sirije…

PARIZ – Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je danas da bi u Luvr mogle da se smeste ugrožene vrednosti iz Iraka, Sirije i drugih zemalja u kojima besni rat, a dragocena umetnička dela bi, kako je predložio, mogla da se čuvaju u bezbednom objektu za konzervaciju na severu Francuske, javljaju francuski mediji.

Takav objekat bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude otvoren 2019. godine u Livenu, 200 kilometara severno od Pariza, prenosi sajt Frans 24.

„Glavna svrha objekta u Livenu bila bi da se u njemu čuva kolekcija iz muzeja Luvr“, rekao je Oland na svečanom otkrivanju ploče kojom je obeležena lokacija na kojoj će biti izgrađen objekat.

Međutim, kako je istakao, objekat za konzervaciju imaće „još jednu ulogu, nažalost povezanu sa događajima, dramama i tragedijama koje se događaju u svetu, tamo gde su umetnička dela u opasnosti jer su teroristi i varvari odlučili da ih unište… posebno u Siriji i Iraku“.

Francuski predsednik je dodao da će njegova zemlja to predložiti na konferenciji u Abu Dabiju u decembru, koja će biti posvećena ugroženoj baštini, a na kojoj će, kako se očekuje, učestvovati oko 40 zemalja.

Na tom skupu će, kako je najavljeno, biti oformljen i fond s ciljem da se sakupi 100 miliona dolara kako bi se pomoglo u spasavanju ugroženih umetničkih dela.

Na potrebu za izgradnjom objekta za konzervaciju u Livenu ukazano je u junu ove godine kada je Luvr, zbog poplave u Parizu, morao da iz predostrožnosti evakuiše umetnička dela iz podruma.

AP Photo/Michel Euler, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh