Gradovi

Oland: Turska bi mogla da dobije dodatna sredstva

BRISEL – Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da bi iznos od tri milijarde evra, koji je EU namenila Turskoj, mogao da bude uvećan „ukoliko bude bilo potrebno“ zbog izbegličke krize.

„Ako se pitanje izbeglica nastavi i Turska bude morala da načini dodatne napore oko prijema migranta, onda, tačno je, nova sredstava bi mogla biti predviđena krajem 2018“, rekao je Oland posle samita lidera EU sa turskim premijerom Ahmetom Davtugluom u Briselu.

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da EU još uvek može da postigne sporazum sa Turskom, preneo je Rojters.

Politiko je objavio da lideri EU i Davutoglu nisu uspeli u ponedeljak da postignu sporazum o izbegličkoj krizi, odlažući to do narednog samita, 17. i 18. marta.

Evropske unije su se dogovorili da će narednog samita krajem sledeće nedelje raditi na sporazumu s Turskom sa ciljem razrešenja izbegličke krize, objavio je premijer Luksemburga Gzavije Betel po okončanju samita EU-Turska u Briselu.

„Predsednik Evropskog saveta proslediće predloge i razmotriti detalje sa turskom stranom pre samita“ koji će biti održan 17. i 18. marta, naveo je Betel na Tviteru, preneo je AFP.

Ranije je agenciji Rojters neimenovani zvaničnik EU rekao da lideri Unije ne mogu da se dogovore oko sporazuma o turskom planu za rešavanje izbegličke krize.

„Nekim zemljama se zaista dopada ideja ali ne mogu da prihvate dogovor zbog veoma kratkog vremena za pripremu,“ rekao je taj zvaničnik.

Lideri tih zemalja će, kako navodi, pozdraviti ambicioznije predloge Turske ali ne mogu da usklade sve tačke sporazuma tokom večeri.

„Potrebna su neka razjašnjenja. Radićemo intenzivno na tome narednih dna“, rekao je on.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je nešto ranije da je Turska tražila dodatnih tri milijarde evra od EU za zbrinjavanje migranata na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodelu tih sredstava, prenose agencije.

U nacrtu sporazuma EU i Turske u koji je Rojters imao uvid kaže se da će EU udvostručiti iznos novca koji je ponudila Turskoj za pomoć u zbrinjavanju sirijskih izbeglica, a da će sirijske izbeglice biti direktno prebacivane iz Turske u EU.

Ovaj nacrt dokumenta pripremljen na samitu EU-Turska predviđa akcije koje obe strane treba da preduzmu kako bi se okončala migrantska kriza, prenosi britanska agencija.

Turska, shodno tome, treba da primi nazad sve iregularne migrante koji su iz te zemlje došli na grčka ostrva, dok bi EU potom trebalo da preuzme direktno iz Turske jednog sirijskog izbeglicu za svakog Sirijca koji readmisijom bude vraćen sa grčkih ostrva u Tursku.

Turska treba da efikasno sarađuje sa EU i UNHCR da osigura relokaciju Sirijaca u članice EU, na osnovu formule „za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen sa grčkih ostrva u Tursku, jedan Sirijac će biti relociran u zemlje EU“.

EU će ponuditi još tri milijarde evra do kraja 2018. godine za pomoć Turskoj, što je dvostruko više nego što je prvobitno planirano.

Brisel će pripremiti i otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Turske zemlje u Uniju.

EU će takođe uvesti viznu liberalizaiju za građane Turske do kraja juna, navodi Rojters.

Brisel treba da potpuno evakuiše izbeglice sa grčkih ostrva i snosi troškove readmisije.

AP Photo/Francois Walshaerts

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh