Gradovi

Opozicija danas na tri strane, jedini protivnik SNS i Vučić

BEOGRAD – Opozicione stranke danas su nastavile razgovore o mogućem zajedničkomn delovanju, ali su razgovori vođeni u „tri centra“, od kojih svaki pretenduje da bude budući centar okupljanja.

Predstavnici devet politickih stranaka i organizacija, među kojima i Nove stranke, DS, DS S, Dveri, Z ZS i Pokreta za preokret, zatražili su od vlasti, sa svog sastanka, da obezbedi uslove za fer i demokratske izbore, a na učesnike u političkom procesu, javnost, medije i različita udruženja su apelovali da se uključe, kako bi se obezbedila „klima“ za takve izbore.

Istovremeno, predstavnici DS, LDP i SDS poručili su, sa svog skupa, da je za uspeh proevropske opozicije na izborima ključan dogovor te tri stranke, te da razlike koje postoje među njima nisu nepremostive.

Čelnik Levice Srbije Borislav Stefanović nastupio je samostalno i ponudio ostalim opozicionim partijama koje nisu desno orijentisane, kao i pokretima, sindikatima i pojedincima, dokument pod nazivom „Srbija posle Vučića“ koji, kako je rekao, predstavlja alternativu sadašnjoj vlasti.

U očekivanju da se s tim organizacijama sastane naredne sedmice Stefanović veruje da bi sadržaj dokumenta trebalo da bude prihvatljiv svim strankama levice ili centra.

Njegov program, kaže, stavlja čoveka u prvi plan, a ne tržište, a opozicija treba da se okuplja oko ideja i programa, a ne oko lidera „koji žele samo što bolju poziciju za sebe“, zbog čega je Stefanović i dosadašnja okupljanja opozicije ocenio kao neuspešna.

A upitan upitan da komentariše potcenjivački odnos opozicionih partija prema Levici, on je danas na konferenciji za novinare poručio:

„Samo nastavite da nas potcenjujete, obećavamo da će mnogi biti iznenađeni onim što će videti“.

Lider LDP Čedomir Jovanović, pak, objašnjavajući zašto je bitno postići najpre dogovor u trouglu DS, SDS, LDP, čiji je sastanak inače danas trajao sat i po, negirao je da to znači nipodaštavanje „malih stranaka“, jer, kako je rekao „Tadić, Mićunović i ja lično dovoljno smo dugo u politici da ne bismo nikada sebi dozvolili da iz nje isključimo nekoga diskvalifikacijom da je veliki ili mali“.

Dogovor je nužan, naveo je Jovanović, jer je već 2012. i 2013. bilo jasno da se politički život u Srbiji ne može normalizovati ako s jedne strane postoji dominantna Srpska napredna stranka, a sa druge dezorijentisana proevropska opozicija.

Odgovarajući na pitanja da li će biti jedna ili više izbornih lista, Dragoljub Mićunović, koji je sastanku prisustvovao u ime DS, rekao je da je jedna lista funkcionalnija i lakša, s obzirom na činjenicu da je izborno telo „rasuto“, ali da će konačna odluka biti doneta nakon istraživanja njenih pozitivnih i negativnih efekata.

Boris Tadić, lider SDS, smatra, međutim, da nije namera da se građanima podižu očekivanja jednom listom, pa da se to onda ne ostvari, naglasivši da je sada potrebno poverenje svakog građanina…

Na sastanku devet partija, Aleksandra Jerkov je, ilustrujući tvrdnju opozicije da u Srbiji trenutno nema uslova za fer izbornu trku, pomenula čak 94 slučaja fizičkog nasilja u prethodne tri godine nad kandidatima, članovima i aktivistima, ne samo DS, već i drugih partija koje su protiv SNS.

Jerkov je rekla da odsustvo uslova za fer izbore ipak ne znači da je alternativa bojkot, jer ni to nije rešenje.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh