Novosti online

Опозиција осудила изручење генерала Ђукића

ПОДГОРИЦА/БЕОГРАД – Део црногорске оозиције најоштрије је данас осудио изручење држављанина Србије, генерала Борислава Ђукића, Хрватској и то, како се наводи, без икаквог објашњења и обавештења, што је незампћен однос према Србији у црногорској историји. Нова српска демократија оцењује да је реч о „подлом и кукавичком” гесту црногорског режима, који је генерала Ђукића изручио непријатејима, онима од, како се наводи, којих је бранио српски народ на подручју некадашње РСК. Члан главног одбора те странке Радош Зечевић је поручио да је одлука црногорских власти стигла у тренутку када се у Хрватској изнова повампирује идеологија која је у смрт одвела на стотине хиљада Срба, али ни та чињеница није била важна влади Црне Горе и министру правде Зорану Пажину.

„Подсећамо да је министар Пажин из Сплита, и да није имао брзе ноге и конкретан план бекства, и да није међу првима збрисао из тог града, можда би и он завршио као наши резервисти из никшићко-шавничке групе у Лори, само зато што је тада био Србин. Срамотно је да, после свега, баш њему Мило Ђукановић одређује да испоручи генерала Ђукића онима због којих је Пажин променио адресу, па се због тога данас налази у Подгорици а не у Сплиту”, навео је Зечевић, у саопштењу достављеном медијима.

И Демократска народна партија најоштрије је осудила изручење генерала Ђукића Хрватској оценивши да је она срамна. У саопштењу те странке се наводи да одлука о изручењу генерала Ђукића, изазива „дубоку одвратност и презир код сваког грађанина Црне Горе у коме нису умрли савест и поштење”. „Мотиви за њено доношење могу се једино тражити у сфери актуелног политичког несојлука и међусобних дилова хрватске и црногорске власти. Поменута одлука је најобичнија правна брљотина која нема никаквих додирних тачака са правом и правдом, а још мање са хуманошћу”, наводи ДНП.

Подсећа се да је Србија одмах након хапшења генерала Ђукића, Црној Гори упутила захтев за екстрадицију, генерал је српски држављанин, а министру је итекако познат амбијент антисрпске хистерије у Хрватској, који судски процес лишава елементарних услова за фер и правично суђење генералу Ђукићу. „Министар Пажин је дужан да упозна црногорску јавност са одговором на питање ко му је наредио да генерала Ђукића изручи Хрватској. Ако је то наредба премијера Ђукановића, она се може тумачити као куповина сопствене слободе. Ако неког треба испоручити Хрватској прво место је резервисано за актуелног премијера Ђукановића а друго за заточеног председника политичког савета и идеолога ДПС-а Светозара Маровића, јер први мрзи шах а други је измислио рат за мир”, наводи се у саопштењу те странке.

Наводе и да је овакав однос према држави Србији незапамћен у црногорској историји. Црна Гора је јуче из екстрадиционог притвора изручила Хрватској српског генерала у пензији и држављанина Србије Борислава Ђокића. Генерала Ђукића је 18. јула прошле године ухапсила црногорска полиција на аеродрому Тиват приликом повратка за Београд по хрватској потерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих година прошлог века.

Генерал Ђукић је оптужницом из 1995. оптужен за рушење бране на Перучи, а истом су још обухваћени: генерал Ратко Младић, комадант 9. книнског корпуса ЈНА, сада покојни генерал Миле Новаковић, комадант Српске војске Крајине (СВК) и мајор Милан Корица, комадант свих пограничних јединица милиције РСК.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh