Novosti online

Опозиција за изборе тражи Надзорни одбор

Стална комисија опозиционих странака и покрета за обезбеђивање услова за поштене изборе позвала је јуче медијска удружења, невладине организације, повереника за информације од јавног значаја и омбудсмана да јој се придруже у раду, јер је, како су истакли свима у интересу да избори буду фер. Представници комисије траже и да Скупштина Србије, у складу са законом, формира надзорни одбор који би пратио страначке активности у кампањи и извештавање медија о њима.

Трећи састанак комисије одржан је у седишту Нове странке, чији је лидер Зоран Живковић, још једном рекао новинарима да се овде не ради ни о каквој предизборној коалицији, већ о потреби различитих политичких опција да се изборе за то да грађани бирају кога желе, без страха од изборне крађе. Живковић је рекао да има „много доказа да власт спрема нелегалне изборе, од пресељавања људи до коришћења државних ресурса у изборне сврхе” и пожелео комисији да се избори за поштене изборе.

Своје представнике у комисији, поред Нове странке, имају: Демократска странка, Покрет за преокрет, Заједно за Србију, Демократска странка Србије, Покрет „Доста је било”, СДА Санџака, Двери и „Нова српска политичка мисао”. Комисија је јуче, како је новинарима пренео Александар Станковић, као недопустивим оценила нападе на чланове комисије, што је био случај са Ђорђем Вукадиновићем: „У протекле две недеље сведоци смо кампање и медијског линча Вукадиновића, и то већ сада подгрева сумње у регуларност изборне трке..”

Станковић је казао да је један од закључака апел да се не користе државни ресурси у предизборне сврхе, а „они су већ два месеца упрегнути у те сврхе”. Према његовим речима, дискутабилан је и састав Републичке изборне комисије, јер „знамо да је Дејан Ђурђевић, председник РИК-а, поднео оставку у августу прошле године, да је она стигла у Скупштину Србије, али се онда негде затурила, а оставку је поднела и Јана Љубичић”.

Станковић је рекао и да је Нова странка подне предлоге за измене закона о финансирању политичких партија и о избору народних посланика, којима се, између осталог, тражи забрана комерцијалног рекламирања странака. Он је додао да од власти није стигла никаква реакција и да „то говори шта можемо да очекујемо”.

Ђорђе Вукадиновић рекао је да би и „самој власти одговарало да изађе у сусрет неком од ових захтева, јер би тако скинула сваку сенку сумње у могућу нерегуларност избора, а то би добро изгледало и у очима посматрача.”

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh