• Društvo

  Opozicioni aktivista poginuo tokom protesta u Paragvaju

  Najmanje jedna osoba je poginula tokom protesta u glavnom gradu Paragvaja, gde su demonstranti zapalili zgradu parlamenta, posle odluke o izmeni Ustava koja predsedniku omogućava da se ponovo kandiduje.

  Vlasti su danas saopštile da je jedna osoba poginula rano jutros u incidentu u sedištu opozicione Autentične radikalne liberalne partije u Asunsionu. Okolnosti smrti mladog aktiviste Rodriga Kintane nisu poznate.

  Demonstranti su u petak veče upali na prvi sprat parlamenta i zapalili papire i nameštaj.

  Policija je koristila vodene topove i gumene mekte da rastera demonstrante dok su vatrogasci gasili požar.

  Uhapšeno je desetine ljudi, uključujući jednog policajca.

  Protest je izbio kada je većina senatora odobrila izmenu ustava kojom će sadašnji predsednik Horasije Kartes imati pravo da se još jednom kandiduje na izborima 2018.

  Prema Ustavu iz 1992. godine, koji je stupio na snagu nakon 35 godina diktature, predsednik Paragvaja imao pravo samo na jedan petogodišnji mandat.

  Predlog je podržalo 25 od 45 senatora. Neki pripadnici opozicije tvrde da je glasanje bilo neregularno jer nisu bili prisutni svi senatori.

  Izmenu Ustava treba da odobri i donji dom parlamenta gde većinu ima vladajuća partija, a moraće da bude potvrdjena i na referendumu.

  Predsednik Kartes je apelovao na smirivanje strasti i rekao da se „demokratija ne osvaja ili brani nasiljem i da će vlada nastaviti da ulaže napore da se očuva red u Republici“.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com