Gradovi

Opštine da budu ažurnije u ozakonjenju objekata

Opštine da budu ažurnije u ozakonjenju objekata

Ozakonjenje se ne koristi za političku propagandu

Mihajlović je rekla da nikada nije čula da aktivisti SNS građanima, da bi glasali za tu stranku, nude urbanističku i pravnu pomoć u procesu ozakonjenja objekata. Ona je uverena da je nemoguće da se to radi i ozakonjenje koristi u svrhu političke propagande, ali je dodala da će biti proverena svaka konkretna informacija o tome. „Potpuno sam sigurna da je to prosto nemoguće, a ako postoji takva informacija volela bih da mi neko kaže tu i tu, taj i taj je došao da mi kaže stranka nudi tako nešto. Dajte informaciju i mi ćemo proveriti“, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše te informacije. Mihajlović, koja je potpredsednica SNS, istakla je da takve ponude građanima prosto nisu ni dozvoljene. „Nikada to nisam čula, Zakon o ozakonjenju objekata je donet pre dva meseca i retko gde možete da vidite i mene da izlazim i toliko pričam o tome“, navela je ona. Mihajlović je kazala da je posetila kuću porodice Petrović u Rakovici, koja je među prvima dobila rešenje o ozakonjenju, pre svega da bi apelovala na opštine da budu aktivnije. „Jer, mi se čini da opštine nisu dovoljno aktivne u ovome i da moraju da budu brže“, naglasila je ministarka.

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila je danas kuću porodice Tioslava Petrovića u Rakovici, koja je među prvima dobila rešenje o ozakonjenju, i pozvala opštine u Srbiji da budu ažurnije u ozakonjenju nelegalnih objekata.

„Prvo ozakonjenje u Rakovici po Zakonu o ozakonjenju bespravno izgrađenih objekata je urađeno brzo, kratko i jeftino – upravo onako kako je vlada i predvidela“, rekla je Mihajlović novinarima ispred kuće u Ivanjičkoj ulici br. 8, za koju je zahtev za legalizaciju prvi put podnet 2003.

Mihajlović je istakla da se čekalo na razne papire i birokratiju da bi ta kuća mogla da se legalizuje.

„Apelujemo na sve lokalne samouprave da budu ažurnije nego u prethodnih mesec danas. Beograd je dobar primer, kao i Jagodina i još neke lokalne samouprave, ali neke opštine još nisu krenule u ovaj proces“, naglasila je ministarka.

Ona je rekla da su mnogi bili skeptični i mislili da taj zakon može teško da se realizuje i da je kuća u Rakovici dobar primer kako to može brzo da se završi, kao i da je plan da se ozakonjenje završi tokom 2016.

Mihajlović je podsetila da oko 700.000 vlasnika nije nikada podnelo zahteve za legalizaciju objekata, i da ih je još toliko podnelo u prethodnom periodu.

Potpredsednica vlade je poručila da će kuće onih koji su bez dozvole počeli ili nastavili da grade nakon usvajanja zakona, u prethodna dva meseca, sigurno biti srušene na osnovu satelitskih snimaka i da su u Beogradu već spremna rešenja za rušenje pojedinih objekata.

„Da se nastavilo po prethodnim zakonima o legalizaciji, ona bi se završila za 15 do 20 godina, s tim da računamo da niko u tom periodu ne izgradi ništa nelegalno“, kazala je Mihajlović.

Ona je naglasila da više nema razloga da neko gradi nelegalno, s obzirom da se sada brzo izdaju elektronske građevinske dozvole.

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio da je u Beogradu podneto 237.600 zahteva za legalizaciju, od čega najviše u opštini Zemun – oko 42.230.

„Već smo ozakonili rešenja za 90 objekata, a za 310 objekata biće rešenja svaki čas, čim uplate taksu“, dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, dnevno se šalje i oko 1.500 obaveštenja građanima koji su podneli zahteve da eventualno dopune dokumentaciju kako bi mogli da ozakone svoje objekte.

Vesić je dodao da je do sada najviše izdatih rešenja bilo na opštini Zvezdara i to 20, a najmanje na teritorijima Vračara i Starog grada – po tri.

„Pozivam građane da iskoriste ovu priliku i po povoljnim cenama legalizuju svoje objekte jer druge prilike neće biti. Ova vlast je prva koja je sistemski rešila problem i u korist građana kako bi se već jednom u zemlji zaveo red, a građani rešili svoje višegodišnje probleme na pravedan način“, naglasio je Vesić.

On je rekao da je procedura kratka i jednostavna, kao i da nekada traje manje od nedelju dana.

„Zato Beograd može da bude primer drugim opštinama i gradovima u zemlji“, kazao je Vesić.

Vlasnik kuće Tioslav Petrović, čiji je objekat od oko 350 kvadrata ozakonjen, rekao je tom prilikom da je njegova porodica veoma radosna i da je teret od tolikih godina čekanja – nestao.

„Čisti papiri omogućiće mojoj deci i unucima da budu spokojni i da ne moraju više da jure i traže kao ja godinama. Teret je i za mene i za njih skinut“, naveo je Petrović i zahvalio Ministarstvu građevine i gradskoj vlasti na dobijenom rešenju i ažurnosti.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh