• Gradovi

  Orban: Madjarska ugrožena zbog klime, depopulacije i sporog rasta ekonomije EU

   

   

  Madjarski premijer Viktor Orban proglasio je prethodnu deceniju kao najuspešniju za Madjarsku u poslednjih 100 godina, ali je naveo i da je država bila ugrožena klimatskim promenama, kontinuiranim padom broja stanovnika i pretnjama po evropsku ekonomiju.

  U godišnjem obraćanju naciji, Orban je ponovo kritikovao one koje smatra protivnicima, uključujući vodjstvo Evropske unije, Medjunarodni monetarni fond (MMF) i madjarsko-američkog milijardera Džordža Soroša.

  Orban, koji se na vlast vratio 2010. godine kada je Madjarska još zavisila od medjunarodne finansijske pomoći, rekao je da je njegova vlada odbacila zahteve za dodatnim stezanjem kaiša i oslobodila se pozajmica MMF-a kako bi slobodnije mogla da vodi ekonomske politike.

  „Da smo slušali njihov savet, Madjarska bi sada ležala u bolničkom odeljenju, a iz svakog njenog uda visile bi cevčice MMF-a i Brisela s dugovima, dok bi slavina za dug bila u rukama Džordža Soroša“, naveo je Orban.

  On je kazao da je ekonomski rast Madjarske od 4,9 odsto znatno nadmašio evropski prosek, ali da je zemlja i dalje blisko vezana za rezultate evropske ekonomije pošto 85 odsto madjarskog izvoza ide u druge evropske zemlje.

  „Tako da je njihov problem i naš problem. Pitanje je samo do kada će to biti i naš problem“, naveo je Orban.

  On je ocenio da je „evropska ekonomija, naročito ekonomija evrozone, jednostavno stala“ i dodao da će ekonomski rast u Evropi u 2020. godini biti „uglavnom mikroskopski“.

  Povodom pada broja stanovnika, Orban je rekao da su ekonomski podsticaji vlade za bračne parove i velike porodice pomogli, ali da je potrebno još mera.

  On je kazao da je broj sklopljenih brakova porastao, a broj razvoda i abortusa opao, ali da je „loša vest da pad populacije nije zaustavljen“ i da su „Madjari i dalje ugrožena vrsta“.

  Orban je najavio politike za pomoć životnoj sredini, medju kojima su povećanje pošumljenih oblasti od 27 odsto, zabrana plastičnih paketa za jednokratnu upotrebu i podsticaji za korišćenje električnih vozila.

  Dodao je da će svi autobusi u gradskom prevozu koji dobiju dozvolu od 2022. godine morati da budu električni.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com