Gradovi

Orešković: Migranti više neće prolaziti balkanskom rutom

ZAGREB – Migranti više neće prolaziti balkanskom rutom, rekao je danas u Zagrebu hrvatski premijer Tihomir Orešković istakavši da je to jasna poruka zvaničnog dokumenta dogovorenog u Briselu.

To je, kazao je, bio stav Hrvatske i Slovenije na samitu EU i Turske u ponedejak. Nakon toga Slovenija je aktivirala šengenska pravila, što znači da neko ko ne traži azil, neće moći da prođe kroz Sloveniju.

„To je stvorilo domino efekat, mi smo to isto uveli, a uvela je to i Srbija. Danas smo na nuli, sa 3.200 migranata, što mislim da je pozitivan rezultat za Hrvatsku i za naše susede“, rekao je Orešković.

Orešković je zahvalio ministru policije Vlahu Orepiću za dobru komunikaciju i koordinaciju, tako da je, kako je rekao, situacija vrlo pozitivna za Hrvatsku i za susede.

Upitan da li zatvaranje Balkanske rute znači zapravo otvorenu opasnost od krijumčarenja ljudima, Orešković kaže da je nadležno ministarstvo u stalnom kontaktu sa Predsednišvom BiH, Srbijom i Makedonijom, kako bi znali šta se događa na terenu i da bi se, ako se nešto dogodi, moglo reagovati.

Dodao je da će Hrvatska, kao i EU nastaviti da daje podršku Makedoniji na njenim granicama.

„Treba im se pružiti pomoć, i Makedoniji i Grčkoj. Aktiviraće se i Turska, aktivirao se i NATO. Kriminalni element će se zatvoriti ili smanjiti, pa nećemo videti mase ilegalnih migranata koji će probiti granice“, kazao je Orešković.

Rekao je da je Turska spremna da preuzme ogromnu odgovornost i ponudi pomoć da se izbeglice vrate.

„Diskutovali smo o kvotama, koje su još na stolu, a naš se stav zna. Kroz kvote se može smanjiti pritisak na granici“, naveo je i dodao da je Hrvatska deo ukupnog rešenja, a je ono što se događa u Makedoniji realan problem.

Suština je, istakao je, držati čvrsto granicu i režim koji će se sprovoditi, a na sve eventualne vanredne okolnosti su spremne snage da reagiraju.

Premijer je dodao kako je zatvaranje balkanske rute zapravo poruka da će se kroz pomoć Turske i EU u Makedoniji smanjiti broj izbeglica, a vreme će, kazao je, pokazati rezultate.

Ministar Orešković odbija mogućnost formiranja alternativne rute i opasnost da se Hrvatskoj dogodi scenario kao u Lampedusi, pa da izbeglički brodovi dođu nadomak Korčule.

„Sve te alternative rute su u ovom trenu neizgledne i nemaju nikakve osnove na onom što se događa. Insistiranje na ovom rešenju nije samo zatvaranje granice, nego da se da i sigurnost ljudima kojima treba sigurnost, ali i da se spreči krijumčarenje. Ovo je pristup humanijem rešenju i ljudima koji uistinu trebaju pomoć“, naveo je hrvatski premijer.

„Danas migranti plaćaju 1.000 evra kroz ilegalne kanale. Bitno je da EK uz pomoć Turske i NATO-a uništiti taj biznis model kako ne bismo imali posledica“, naveo je Orešković.

AP Photo/Markus Schreiber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh