Svet

Osmina imejlova poverljivog sadržaja

Stejt department je zasad objavio više od 45.00 strana imejlova s privatnog naloga koji je Klinton koristila dok je bila državna sekretarka. Kandidatkinja za predsedničku nominaciju demokrata Hilari Klinton je pod pritiskom zbog imejlova, pošto je van običaja koristila privatni nalog i servere za prepisku dok je bila na čelu američke diplomatije. Planirano je da se objavljivanje imejlova Hilari Klinton završi 29. februara, dan uoči važnog dana dana u stranačkom glasanju za predsedničke nominacije. Prošlog meseca, sprečeno je objavljivanje 22 imejla pošto su sadržali materijal koji je označen kao najviša državna tajna.FBI takođe ispituje bezbednost privatnog servera koji je koristila dok je bila na položaju.

U SAD je u subotu uveče održana dosad najžustrija debata kandidata za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD, koja je protekla u znaku razmena uvreda između Donalda Trampa, Džeba Buša i Teda Kruza. Tramp je upadao protivnicima u reč, nazivajući ih lažovima u neretko emotivnim ispadima koji bi mogli da dovedu u pitanje“da li on zbog temperamenta uopšte može da bude u Beloj kući”, ocenjuju svetske agencije. Najjače verbalne napade upućivao je na račun Buša i njegovog brata, bivšeg predsednika Džordža Buša, koji imaju brojne pristalice u krugovima republikanaca. Agencija Rojters komentariše da je “teško reći ko je pobedio u takvoj debati”.

Među temama u debati bila je i Rusija. Prema mišljenju Buša, Rusima nisu na meti ekstremisti Islamske države, već oni pružaju pomoć predsedniku Bašaru al Asadu. Nasuprot tome, Tramp je napao Bušovog brata zbograta u Iraku 2003. odnosno tvrdnji da Bagdad poseduje oružje za masovno uništavanje koje su se kasnije ispostavile kao pogrešne. Buš je izazvao reakciju Trampa i kada je rekao da bi republikanski kandidat trebalo da bude neko ko se „ne hvali da je, na primer, bankrotirao četiri puta“. Na to je Tramp odgovorio da je to još jedna laž. „Nikad nisam bankrotirao“, naveo je on.

Tramp se sukobio i sa Kruzom koji mu je u jednom momentu kazao: „Donalde, odrasli ne prekidaju jedni druge“.Kruz i senator Marko Rubio takođe su razmenjivali optužbe naročito u vezi sailegalnom imigracijom. Jedino je guverner Ohaja Džon Kejsik pozivao kolege da “smire strasti”.“Mislim da smo na putu da izgubimo izbore od Hilari Klinton“, upozorio je Kejsik.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh