• Gradovi

  Osnovan Nacionalni savet Srba u Sloveniji

  LJUBLJANA – U Ljubljani je osnovan Nacionalni savet Srba u Sloveniji, sa ciljem da Srbi, kao najveća nepriznata nacionalna manjina, dobiju status nacionalne manjine, a tu inicijativu podržao je veliki broj slovenačkih političara, prenosi slovenački list „Štajerske novice“.

  Osnivačka skupština Nacionalnog saveta Srba održana je u Cankarovom domu, u prisustvu najviših slovenačkih političara i zvaničnika iz Srbije.

  Prema nekim procenama, u Sloveniji živi oko 65.000 Srba, ali pitanje srpske nacionalne manjine 25 godina nije rešeno, pa je nekoliko poznatih državljanja Slovenije odlučilo da konačno pokrenu to pitanje kod nadležnih slovenačkih organa.

  Skupštini su prisustvovali predsednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez, poslanik Evropskog parlamenta Igor Šolter i neki poslanici slovenačkog parlamenta.

  Među prisutnima su bili i savetnik predsednika Vlade Srbije za regionalnu saradnju i odnose sa verskim zajednicama Vladimir Božović, ambasador Srbije u Sloveniji Aleksandar Radovanović, poslanik u srpskom parlamentu i predsednik odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić i poslanik u skupštini Srbije i član odbora za dijasporu i Srbe u regionu Jadranka Jovanović.

  Brglez je pozdravio formiranje Nacionalnog saveta Srba u Sloveniji i obećao punu pomoć slovenačkih političkih organa, naglasivši da su odnosi dve države i dva naroda na najvišem nivou saradnje i da među Srbije i Slovenije nema nikakvih nerešenih pitanja.

  Nacionalni savet Srba u Sloveniji preuzeo je dužnost da se izbori za veći uticaj Srba na području kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma, kao i po pitanju nacionalne ravnopravnosti.

  Na čelo Saveta izabran je Srbin Branislav Rajić, član slovenačkog parlamenta i potpredsednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose, koji je inače član vladajuće Stranke modernog centra na čelu sa predsednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom, koji pozitivno gleda na formiranje Saveta.

  Rajić je već na početku pozvao na kulturnu saradnju slovenačkih državnih institucija i srpskih kulturnih društava u Sloveniji, kako bi zajednički rešili položaj srpske zajednice u ovoj zemlji.

  Na skupštini su izabrane i sve potrebne komisije za rad Saveta i 17 članova Glavnog odbora.

  Slovenci u Srbiji imaju status nacionalne manjine, te zato Srbi iz Slovenije traže, po principu reciprociteta, ista prava za sebe, zaključuje slovenački list.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com